Ufordres: Sittende rektor Ole Petter Ottersen.

Dette mener rektorkandidatene

Hvilken rektorkandidat skal DU stemme på? Universitas’ velgerguide gir deg svaret.

Publisert Sist oppdatert

Rektorvalg 2013

  • Valget står mellom sittende rektor Ole Petter Ottersen og student Torkil Vederhus.
  • Studenter og ansatte velger rektor og prorektor hvert fjerde år.
  • Studentenes stemmer teller 25 prosent, teknisk og administrativt tilsatte 22 prosent, mens vitenskapelig ansattes stemmer teller 53 prosent.
  • Valget gjennomføres elektronisk fra torsdag 4. april kl. 12.00 til torsdag 18. april kl. 12.00. Det vil bli sendt E-post med link til den elektroniske valgportalen til alle ansatte og studenter.
  • Valgresultatet er antatt å foreligge 18. april rundt klokken 13.

– Vil du innføre et minstekrav til hvor mye undervisning hver student bør få?

Ottersen: – Mengden undervisning avhenger helt av hvilket fagområde det er snakk om.

Vederhus: – Ja! Vi vil innføre et minstekrav som er høyere enn i dag.

Bruker Universitetet for mye penger på forskning i forhold til undervisning?

Ottersen: – Det er en kunstig problemstilling fordi forskning og undervisning til de grader er integrert. Samtidig vil jeg si at vi har øremerket betydelige midler til studiekvalitet siden jeg ble rektor.

Vederhus: – Ja, men det er tid som er den viktigste ressursen. Vi vil sørge for at det blir lettere å bruke mer tid på undervisning. Det må bli en jevnere fordeling mellom tiden en bruker på forskning og undervisning.

– Bør ansatte i større grad involveres ved endringsprosesser ved UiO?

Ottersen: – Jeg mener de ansatte blir involvert etter boka i dag, og at vi har et godt system for involvering og medvirkning.

Vederhus: – Fagforeningenes synspunkt burde tillegges vekt i alle beslutninger gjort av ledelsen. Det er også viktig at ledelsen deltar på allmøter og lignende.

– Er det spesielt vanskelig å lede akademikere?

Ottersen: – Som leder på et universitet jobber en i mye større grad som tilrettelegger. Du må sørge for at folk har den akademiske friheten de skal og må ha.

Vederhus: – Å lede et universitet krever å kunne sørge for konstruktive debatter hvor alle grupper har mulighet til å være med og bestemme hva som er de beste løsningene.

– Bør forskere belønnes for å formidle forskningen sin i det offentlige rom?

Ottersen: – Det er en ting som har vært tatt opp til diskusjon mange ganger. Det finnes ingen enighet i institusjonen om dette. Derfor ønsker vi ikke å påtvinge våre ansatte et slikt belønningssystem.

Vederhus: – Til nøds kan en gi små insentiver i form av en liten økning i reisebudsjett til gruppa hver gang man gjør formidlingsarbeid. Det viktigste er nok at en slipper å bli hakket på av andre forskere når en uttaler seg.

– Hva er det viktigste du ønsker at neste regjering skal gjøre for universitetssektoren?

Ottersen: – Jeg ønsker at regjeringen følger opp det som står i Forskningsmeldingen. Det er viktig at vi får på plass en langsiktig og forutsigbar finansiering.

Vederhus: – Jeg tror det viktigste en kan gjøre er at det er mulig å være heltidsstudent. En får bedre studenter og dermed mer verdiskaping i samfunnet når de går ut i arbeidslivet

– Hva skiller deg og din motkandidat?

Ottersen: – Det synes jeg velgerne må få lov til å tolke selv.

Vederhus: – Det som skiller oss mest er at jeg vil endre strukturer som prioriterer forskning over undervisning.

Powered by Labrador CMS