SKEPTISK: ...men ikke nå lenger. Arild Underdal, tidligere motstander av NVH-flyttingen til Ås, leder nå sammenslåingen mellom NVH og UMB.

Skeptiker styrer sammenslåing

Tidligere UiO-rektor Arild Underdal var uttalt motstander av fusjonen mellom Veterinærhøgskolen og universitetet i Ås. Nå skal han lede sammenslåingen.

Publisert Sist oppdatert

Sammenslåingen

  • Norges veterinærhøgskole, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og Veterinærinstituttet slås sammen til et nytt universitet i Ås.
  • Institusjonen vil ha om lag 2 500 ansatte og 3 500 studenter.
  • Nybyggene i Ås har en kostnadsramme på 2,4 milliarder og antatt areal er 65 000 kvadratmeter.
  • Det nye universitetet har foreløpig ikke et fastslått navn, men arbeidstittelen er UMBs engelske navn: Norwegian University of Life Sciences.
  • Torsdag ble det bekreftet at interimsstyret ikke skal overta makten fra de to universitetsstyrene før byggeprosessen er ferdig.

Professor i statsvitenskap og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo Arild Underdal er utpekt som leder av interimsstyret som skal planlegge fusjonen mellom Norges veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås. Det ble klart etter et sammenslåingsseminar ved NVH sist torsdag.

Underdal innrømmer at han tidligere har vært motstander av fusjonen.

– Jeg mente vel i utgangspunktet at NVH kunne bestå som en vitenskapelig høyskole slik det har gjort i alle år, sier han.

– Vil ikke dette farge ditt arbeid som leder for interimsstyret?

– Nei, nå tar jeg enkelt og greit utgangspunkt i vedtaket som er fattet. Det er ingen følelsesmessige utfordringer for meg, jeg vil bare bidra til at det nye universitetet kan fungere godt helt fra starten av, sier Underdal, som likevel innrømmer at han nok ikke ville søkt på vervet om han hadde sett det avertert.

– Men jeg var ikke i tvil da statsråden ringte og spurte, forteller eksrektoren, som også ledet omorganiseringsprosessen som førte til opprettelsen av NTNU i 1996.

Kunnskapsdepartementet håper at interimsstyret skal være ferdig satt i løpet av måneden.

Disputter gravlagt

Interimsstyret overtar antakeligvis myndigheten fra de to universitetsstyrene når eller like før bygningene er ferdigstilt, trolig om åtte til ti år. I etterkant av stortingsvedtaket fra april, hvor sammenslåingen av NVH og UMB ble bestemt, har det vært et stridspunkt mellom de to skolene om hvor fort interimsstyret skulle overta.

– Vi ville at dette skulle skje når interimsstyret trer i kraft i januar 2009. Her fikk vi altså ikke gjennomslag, sier UMB-rektor Knut Hove.

– Dette er et skritt i riktig retning for å skape tillit og legitimitet blant våre ansatte, sier derimot en fornøyd NVH-rektor Lars Moe.

Får nytt navn

På sammenslåingsmøtet sist torsdag kom det også frem at det ligger i kortene at UMB blir nedlagt og at et nytt universitet opprettes med et nytt navn.

– Ja. Dette skal jo være en fusjon, ikke en overtagelse. Slik forsto vi Stortingets vedtak og slik ble det bekreftet på seminaret, sier NVH-rektor Lars Moe.

Rektoren i Ås vil derimot ikke være like bombastisk om nedleggelse av eget universitet.

– Det tror jeg blir å foregripe tingene. Vi skal lage et nytt universitet, og det skal vi gjøre sammen, men jeg vil ikke gå inn på de formelle omstendighetene, sier Knut Hove, rektor ved UMB.

Inviterer til UKA

Leder for studentstyret i Ås, Maja Stade Aarønæs, forteller at Ås-studentene er positive til fusjonen, og som en smakebit inviterer de samtlige ansatte og studenter ved NVH på Adamstuen til UKA i Ås. Festivalen stiller med arrangert busstransport til og fra gratisarrangementene.

– Dette synes vi er veldig trivelig! Vi er en stor gjeng som drar dit 23. oktober, sier studentrepresentant i høgskolestyret ved NVH, Gunnar Dalen.

Powered by Labrador CMS