– Må lære seg business

Publisert

– Næringslivet ser ikke på universitetet som en viktig rekrutteringskilde, sier Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) regionsdirektør i Oslo og Akershus, Olaf Stene.

Da bachelorgraden ble innført i forbindelse med kvalitetsreformen i 2003, var tanken at den i større grad enn den gamle cand. mag.-graden skulle være en selvstendig yrkesutdanning.

På et debattmøte i regi av Universitetet i Oslo (UiO) uttalte Stene at studentene må bli flinkere til å selge den kompetansen de har.

– Studentene må lære seg å drive business, sier han, og mener at universitetet også må bli flinkere til å knytte bånd til næringslivet.

  • Bachelorstudenter er lite attraktive for næringslivet og kan skylde på seg selv, mener NHO-topp.
  • Forsker reiser spørsmål om bachelorgraden bør avvikles.

Mot avvikling av bachelorgraden?

En undersøkelse gjennomført av forskningsinstituttet NIFU STEP i år viser at bachelorgraden ikke fungerer slik man hadde tenkt.

– Undersøkelsen viser at de fleste som tar en bachelorgrad ønsker å studere videre til master, mens de som går rett ut i jobb med en bachelorutdanning fra universitetet sjelden får studierelevante jobber, sier forsker ved NIFU STEP, Per Olaf Aamodt. Han etterlyser en debatt om bachelorgradens status og fremtid.

– Hva skal vi egentlig med en slik bachelorgrad? Universitetet bør spørre seg om de vil ha en masseutdanning på lavere grad, eller om man kun skal tilby femårige mastergrader, sier han.

Innrømmer utfordringer

Prorektor ved UiO Inga Bostad innrømmer at man har en utfordring i å informere om hva bachelorgraden består i, men hevder at innholdet i bachelorgraden ikke kan knyttes fullstendig opp mot næringslivets interesser.

– Kandidatundersøkelsen som vi gjennomførte i vår viser at bachelorgradsstudenter stort sett får relevante jobber. Vi fikk tilbakemelding på at kompetanse knyttet til akademiske ferdigheter og evne til kritisk refleksjon er viktige uansett hvilket yrke man har. Det viktigste er ikke hvilken utdanning man har, men at man har høyere utdanning i det hele tatt, sier hun.

Powered by Labrador CMS