IRONISK:Pyntet med dødninghoder skal kaken foræres Fugro på Arbeidslivsdagen. SAIH er fornøyde med at selskapet har trukket seg ut av det okkuperte Vest-Sahara, men leder Malene Hoftun Jeager mener at det skulle bare mangle.

Etikkaksjon mot UiO

Med partyhatter og kake ville humanitærorganisasjonen SAIH rette et spark mot universitetets etikkpolitikk.

Publisert Sist oppdatert
SPIST ER SPIST: Det svarer Fugro på SAIHs krav om en offentlig beklagelse til Vest-Sahara. De har ikke tenkt å gjøre noe mer med saken.
NYE RUTINER: Leder i Karrieresenteret Gisle Hellsten (t.v.) legger vekt på at rutinene for å invitere selskaper til Arbeidslivsdagen er annerledes i år enn i fjor. Han ble overrasket over aksjonen, men synes det var en fin måte å si hva man mener på, og tar gjerne SAIH Blinderns leder Malene Hofun Jaeger i hånden. I midten SAIH medlemmer.
PARTYAKSJON: Feststemte SAIH-medlemmer sendte en ironisk melding til Fugro da de overrakk et selskapet et diplom med klapp på skulderen for å ha fulgt internasjonal lov. Fugros representanter vende det andre kinnet til og takket for positiv tilbakemelding.

*Dette er saken:*

  • Det internasjonale olje- og energiutvinningsselskapet Fugro ble forrige semester utestengt fra Karrieredagene ved UiO pga kartlegging av oljeforekomster utenfor kysten av det marokkansk okkuperte Vest-Sahara. Den type virksomhet er i følge FN brudd på folkeretten.
  • I år får Fugro være med igjen, fordi de har avsluttet utredningene i Vest-Sahara.
  • Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) aksjonerer likevel mot Fugro og UiO, og mener at Fugro bør komme med en offisiell unnskyldning til Vest-Sahara, og returnere de undersøkelsene og utvinningen som allerede er gjort.
  • SAIH vil dessuten at UiO skal utarbeide etiske retningslinjer for alle universitetets samarbeidspartnere.

*Etikkpolitikk ved UiO:*

  • Universitetet i Oslo har fortsatt ingen generell etisk plattform. Føringene som blir gitt til Karrieresenteret går ut på:
  • Sikre at ingen virksomheter som er utelukket av Statens Pensjonsfonds investeringsunivers blir invitert.
  • Kvalitetssikre alle virksomheter som Karrieresenteret ønsker å invitere i Norwatch’ database. Konkret vil dette innebære å legge inn alle virksomhetenes navn i Norwatch’ søkemotor for å se hvordan disse blir omtalt.
  • Abonnere på Norwatchs nyhetsbrev for å være oppdatert på funn de gjør. Hvis Norwatch oppdager at virksomheter opererer på okkuperte områder eller på andre måter bryter med folkeretten, vil Karrieresenteret henvende seg til UiO for videre handling.

Et knippe spente medlemmer fra Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) lusker nederst i trappene foran gymsalen på Fredrikke hvor Karrieredagen finner sted. Med partyhatter, papirtrompeter og en kake med påskriften «Ingen skam å snu», skal de overraske intetanende messedeltagere ved energiutvinningsselskapet Fugro sin stand.

Da det i fjor ble påpekt at Fugro drev ulovlig oljeleting i det okkuperte Vest-Sahara, tok universitetet et etisk standpunkt og nektet selskapet å delta på Karrieredagene. Nå har Fugro avsluttet aktiviteten i Vest-Sahara, og får igjen presentere seg for studentene.

Selv om SAIH er glade for at Fugro har trukket seg ut, er de likevel ikke helt fornøyde, og aksjonen er ment som en ironisk kommentar til Fugro.

– Skulle bare mangle

– Det skulle bare mangle at Fugro sluttet med oljeutredelsene utenfor Vest-Sahara når det er forbudt ved internasjonal lov, sier Malene Hoftun Jaeger, leder for lokallaget Blindern i SAIH.

– Vi vil at Fugro skal returnere det de har vunnet ut ulovlig. Den researchen de har gjort bør leveres til Vest-Saharas myndigheter, og det de har gjort av utvinning bør returneres i form av verdier.

Hun mener det er et realistisk krav, men det spørs om partyaksjonen har helt ønsket effekt. Klokken blir 12.00, og gjengen tropper inn i den overfylte gymsalen, med Cliff Richards «Congratulations» på boomboxen over skulderen til en av de bakerste. Ved Fugros stand står selskapets webmaster Kine R. Olsen og er et eneste stort smil. Hun vil ikke kommentere SAIHs krav, men innrømmer at hun ikke er overrasket over at studentene engasjerer seg etter fjorårets turbulens.

Einar Foss i Fugro Geoteam svarer på telefon.

– Man har rett til å feire hva man vil, vi har ikke noe problem med det. Men vi kommer ikke til å ta mer tak i det i det hele tatt. Vi anser historien som avsluttet. Spist er spist, sier han.

Vil ha etiske retningslinjer

Sakens gang:

– Universitetet bør også utarbeide etiske retningslinjer overfor alle sine samarbeidspartnere, sier Jaeger, og mener at det er et realistisk mål for universitetet.

SAIH har tidligere etterlyst en etisk plattform, og i mai sa rektor Ole Petter Ottersen til Universitas at universitetet var i gang med et «større arbeid» rundt det. Nå er det imidlertid avsluttet.

– Når det gjelder generelle etiske retningslinjer for UiO gjorde vi undersøkelser på hva andre gjør. Det er ikke vanlig at utdanningsinstitusjoner har slike «generelle regler», verken i Norge eller utenlands, sier Ottersen.

Jaeger ser at det kan være et komplisert arbeid, men ønsker likevel mer fokus på etikkpolitikken.

– Det må jo være mulig å utarbeide noe for spesifikke arrangementene og samarbeidspartnerene, innvender hun.

  • [Fugro vil ut av Vest-Sahara](1)
  • [UiO mangler etikkpolitikk](2)
  • [UiO samarbeider med etikk-versting](3)

– Har undersøkt hver eneste deltaker

Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret mener UiO har satt tydelige retningslinjer for den etiske profilen til deltakerne på arbeidslivsmessen.

– Vi har faktisk undersøkt hver eneste deltager. Universitetet har vært involvert hele veien, det er de som har det siste ordet, og de har vært enige med oss i de etiske vurderingene vi har gjort.

Selv om det ikke vil komme noen generelle regler fra universitetet, forteller rektor at han anbefaler de samme retningslinjene for andre arrangementer.

Powered by Labrador CMS