– Gjør det obligatorisk

Vil dopingteste studenter

Elever ved Norges idrettshøgskole kan bli dopingtestet i styrkerommet fra første halvår 2007. Datatilsynet er skeptiske.

Publisert Sist oppdatert
BEST UTEN DOPING: Fredrik Bergseteren og Bjørn Inge Flå er jevnlige brukere av styrkerommet på Norges Idrettshøgskole. De er positive til egenerklæringsforslaget som har blitt fremsatt av rektor Sigmund Loland.

– Det vil være naivt å tro at ingen av studentene som har passert gjennom hos oss har vært involvert i bruk av ulovlige midler, sier rektor ved Norges idrettshøgskole (NIH), Sigmund Loland.

NIH og Antidoping Norge ønsker å utarbeide et frivillig egenerklæringsskjema for alle brukere av skolens styrkerom. Ved å samtykke aksepterer brukeren å la seg dopingteste ved en eventuell kontroll i treningsrommet.

– Vi synes alle som starter her bør forelegges et slikt egenerklæringsskjema. I det ligger et viktig verdisignal. Det er åpenbart at dopingmisbrukende lærere som skal ut og trene barn og unge ikke er bra for verken oss eller samfunnet, sier Loland.

Stoppet

Ved utgangen av 2005 stoppet Datatilsynet dopingkontroller på alle landets treningssentre.

– Én av hovedinnvendingene var at det fungerte dårlig med kontroller basert på frivillig samtykke. Skal man først ha et system for kontroll, må det være et som fanger opp misbrukerne, og det var vi i tvil om det gjorde, sier rådgiver Rune Vidar Bråthen i Datatilsynet.

Antidoping Norge klaget på vedtaket, og fikk i september medhold fra Personvernnemnda. Datatilsynet tvinges nå til å sette nye konsesjonsvilkår for treningssentre. Bråthen er usikker på om NIHs rolle som lærested vil spille inn på frivilligheten.

– Det som er viktig å få med er at treningssenteret må søke om konsesjon hos oss, og være i stand til å dokumentere at de kan sikre den reelle frivilligheten. Blant annet kan man jo spekulere i graden av frivillighet når man bruker et treningssenter et par ganger i uken versus å bruke det i et læringsmiljø hvor man omgås de samme elevene hele uken igjennom. Vi er nødt til å se veldig nøye på den problematikken, og kommer nok til å ha en del sterke meninger om hvordan dette skal foregå når vi utarbeider vilkårene.

På plass i 2007

Prosjektkoordinator i Antidoping Norge, Christian Mørdre, forteller at målet er å fullføre skjemaet første halvår 2007.

– Vi håper at Datatilsynet vil ha konsesjonsvilkårene på plass så snart som mulig, men er klar over at slikt tar tid. Et av de viktigste momentene er at man sikrer en forsvarlig saksgang ved en positiv prøve, og at den enkeltes rettssikkerhet ivaretas på best mulig måte, og der skal vi være med og bistå Datatilsynet.

Leder i studentstyret på NIH, Øystein Bråthen, stiller seg positiv til en egenerklæring ved NIH.

– Jeg ser ingen grunn til å ikke hilse et slikt forslag velkommen. NIH har allerede antidoping på timeplanen, og dette vil være et ytterligere signal om vår holdning til juks i idretten. Samtidig er det viktig å påpeke at dette ikke kan vedtas uten at det drøftes i studentstyret først, og at ledelsen må lytte til oss før de eventuelt fatter et slikt vedtak.

Kajakkpadler Eirik Verås Larsen, OL-vinner fra Athen i 2004 og hovedfagsstudent ved NIH, mener egenerklæringen burde vært obligatorisk.

– Så lenge det var frivillig å skrive under, vet jeg ikke om erklæringen ville ha så mye effekt. De som eventuelt dopet seg ville uansett slippe unna, sier han, men legger til at han ikke tror doping er utbredt ved NIH, og at egenerklæring uansett er et steg i riktig retning.

Rektor Loland ser likevel at enkelte kan ha betenkeligheter knyttet til spørsmål om hvor langt man kan gå for å kontrollere mennesker.

– Mange kan ha prinsipielle grunner til å ikke ville skrive under på et slikt skjema. Derfor er det viktig å få fram at dette skjemaet vil basere seg på frivillighet. Om studenten velger å skrive under eller la være, vil være en konfidensiell sak.

Powered by Labrador CMS