Kritiserer fagmiljøet på statsvitenskap ved UiO

Tidligere professor i statsvitenskap ved UiO, Jeffrey Checkel, tar nå et kraftig oppgjør med instituttets intellektuelle klima.

Publisert

Det var i forrige uke at professor Jeffrey Checkel leverte sin oppsigelse til Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). En av grunnene til oppsigelsen skal være frustrasjon over det faglige miljøet ved instituttet.

I et brev som Checkel sendte til sine kolleger i forrige uke som Klassekampen har fått tilgang til, og gjengir deler av i dagens avis, kommer Checkel med flengende kritikk av flere deler av instituttets virksomhet. Han gir blant annet uttrykk for at han synes Ph.D.-programmet holder et lavt faglig nivå, og at det stilles for få krav til stipendiatene, at mastergradsstudiet i vitenskapsteori og metode preges av et foreldet syn på vitenskap og at det intellektuelle klimaet ved instituttet er preget av akademisk intoleranse og et bakstreversk vitenskapssyn. Dette gjelder både inntrykket som formidles til offentligheten, og måten de interne debattene føres på, skriver den tidligere professoren ifølge Klassekampen.

Får støtte fra Neumann

Checkel skal allerede ha fått seg ny jobb ved Simon Fraser University i Vancouver. Den avgåtte professoren møter samtidig forståelse for sine syn hos professor Iver Neumann. Han er nå forskningssjef ved Nupi og har selv har sin utdannelse fra Institutt for Statsvitenskap ved UiO.

– Instituttet opererer med et vitenskapsbegrep som er ekstremt ensidig. Dette gjelder både i forhold til andre institutter på Blindern, relaterte fagmiljøer i Norge, og internasjonal forskning, sier Neumann til Klassekampen.

Han mener samtidig at fagmiljøet ved instituttet i stor grad preges av intoleranse og maktkamp mellom noen få enkeltpersoner.

– Vi snakker om et lite og ekstremt intolerant miljø. De har fint lite makt utenfor instituttets vegger. Men desto viktigere er det jo å holde på makten innenfor. Mitt inntrykk er at det må være noen enkeltpersoner ved instituttet som kjører sin egen private agenda. Av grunner jeg ikke forstår får dette lov til å framstå som instituttets agenda. Her har instituttet en jobb å gjøre, sier Neumann.

– Platt konspirasjonsteori

Ifølge Klassekampen er en av de Checkel har vært i konflikt med ved instituttet den kjente professoren Raino Malnes. Også Neumann og Malnes har ifølge avisa også vært hatt skarpe uenigheter ved en rekke anledninger.

Malnes hevder han ikke kjenner seg igjen i kritikken fra Neumann.

– Det er alltid trist å høre en bitter manns tale. Men til konspirasjonsteori å være er denne temmelig platt. For min del har jeg aldri sagt nei til å diskutere vitenskap og vitenskapsteori i full åpenhet med hvem som helst. Skjønt det er ikke alltid lett å slippe til, sier han.

Instituttleder Øyvind Østerud stiller seg også uforstående til kritikken Checkel kommer med i brevet han sendte ut i forrige uke.

– Dette angår dels en personalsak som jeg ikke kan kommentere. Men etter min vurdering har instituttet et åpent og allsidig miljø, sier han.

Powered by Labrador CMS