VITENSKAPENS HØYBORG? Kreftforsker Jon Sudbø var hovedsakelig tilkoplet Radiumhospitalet (bildet), men underviste også medisin- og odontologistudenter ved Universitetet i Oslo.

– For lite etikkundervisning

Forskerforbundet ved UiO og professor Jan Helge Solbakk etterlyser forskningsetisk skjerping etter skandalen rundt kreftforsker Jon Sudbø.

Publisert Sist oppdatert
JUKSET: Jon Sudbø. Foto: Radiumhospitalet

Sudbø-skandalen

  • Sudbøs artikkel hevdet blant annet at bruk av smertestillende midler motvirket kreft i munnhulen. I artikkelen er det oppgitt at han har fått data fra CONOR og fra det norske reseptregisteret. Disse er først etablert i 2004, altså etter at dataene til den aktuelle studien er samlet inn og analysert.
  • Saken har vakt stor internasjonal interesse: - Dette er den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett, sier Richard Horton, redaktør i The Lancet, til Aftenposten.
  • Amerikanske National Cancer Institute har støttet forskningsprosjektet med 70 millioner kroner. Av dette skal Sudbø hittil ha fått utbetalt 2,5 millioner.
  • I løpet av 2006 vil regjeringen fremme et lovforslag om hvordan kvalitetssikringen og internkontrollen ved medisinsk og helsefaglig forskning kan forbedres.
  • Kilder: Dagbladet, Nettavisen og Aftenposten

Fredag 13. januar eksploderte det som nå omtales som den største forskningssvindel verden noensinne har sett. Da ble det kjent at Jon Sudbø (44), kreftforsker ved Radiumhospitalet og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo (UiO), hadde fabrikkert tallmaterialet i en artikkel som sto på trykk i det prestisjefylte amerikanske legetidsskriftet The Lancet i oktober 2005.

Blant annet har 250 av de 908 personene i undersøkelsen som artikkelen bygger på samme fødselsdato. Sudbø innrømmet i forrige uke å ha diktet opp kildegrunnlaget.

Håper på tiltak

Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo (UiO), mener saken er et eksempel på at etikkundervisningen i medisinsk forskning er for dårlig.

– Det er lite forskningsetisk undervisning på medisin. Det er noe, men det burde vært mer. Andel etikkundervisning i doktorgradsløpet er også for liten. Det er helt sikkert at det er behov for både mer forskningsetisk opplæring og vitenskapsteori, sier Solbakk til Universitas.

– Etikk må konkurrere om undervisningstiden, og blir dessverre et lite fag i møte med de store basalfagene.

Professoren håper det blir satt i gang tiltak i etterkant av Sudbø-saken.

– Det gode som kan komme ut av denne saken er at UiO åpner for mer etikkundervisning for å øke den forskningsetiske bevisstheten, både på grunnutdanningen og for stipendiater.

– Veilederproblemer

Live R. Skrindo, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet på UiO, er enig i at det er behov for forbedringer i etikkundervisninga.

– Det er et konstant behov for etikkundervisning, uavhengig av denne saken. Men i dag kan det være et problem at noen veiledere har ansvar for veldig mange stipendiater og studenter. En god veileder er ofte det viktigste i denne prosessen, og det bør komme løsninger som veier opp når kontakten til veilederen blir for tilfeldig, sier Skrindo, som har hørt om veiledere med ansvar for opp mot 100 stipendiater og studenter.

Skrindo håper denne saken er et enkelttilfelle.

Vi ser et vanvittig publiseringspress på enkelte fagmiljøer, for eksempel medisin, og grensene kan brytes når presset blir for stort Live R. Skrindo, hovedtillitsvalgt, Forskerforbundet ved UiO

– Jeg tror ikke dette er et resultat av noen direkte brist av kontrollrutiner. Men vi ser et vanvittig publiseringspress på enkelte fagmiljøer, for eksempel medisin, og grensene kan brytes når presset blir for stort, sier hun.

– Ulykkelig situasjon

Jon Sudbø er ansatt i bistilling ved Det medisinske fakultet ved UiO. Medisindekan Stein A. Evensen ser svært alvorlig på saken.

– Han er ansatt hos oss, har tatt doktorgraden sin her og har tidligere samarbeidet med forskere både på vårt fakultet og andre fakulteter ved UiO. Det er en svært ulykkelig og alvorlig situasjon, sier Evensen.

Etter planen skulle Sudbø ha undervist medisin- og tannlegestudenter ved UiO dette semesteret.

I 2001 tok han doktorgrad ved UiO, på forstadier til kreft i munnhulen. Doktorgraden vil nå bli sjekket for juks av den uavhengige kommisjonen som er satt til å granske saken.

– Det er helt nødvendig å se igjennom alt han har produsert. Det er ikke noe som er så alvorlig for et universitet som å miste troverdigheten, og for å unngå det må vi sjekke alle prosjekter han har vært involvert i, sier Evensen, som vil avvente kommisjonens konklusjoner før han gir ytterligere kommentarer.

– Vi har ikke full oversikt ennå, og det er viktig at vi ikke overreagerer før alle fakta er på bordet. Samtidig er det viktig å huske at forskere i sin alminnelighet arbeider ærlig. Dette er et ekstremtilfelle, og forskere er helt avhengig av tillit, sier Evensen.

Medforfatter-kritikk

Sundbø har 13 medforfattere til den falske artikkelen i The Lancet. Blant dem flere store navn innen kreftforskning, blant annet fra USA og Finland. I tillegg er Asle Sudbø, forskerens bror, ansvarlig for den statistiske analysen i prosjektet, og hans kone, Wanja Kildal, er oppført.

Flere eksperter, blant annet Jan Helge Solbakk, mener forskere – spesielt i medisinske fag – setter hverandre opp som medforfattere uten at de i realiteten er det.

Stein A. Evensen er enig i at det eksisterer en ukultur. Samtidig mener han kritikken går for langt.

– Han har helt rett i at det finnes eksempler på at personer får medforfatterskap uten at de har rett til det. Men det er helt utopisk at alle forfattere skal ha oversikt over alle grunnlagsdata i et prosjekt. Det vil for eksempel være kvelende for forskning på tvers av fagområder, sier Evensen.

Granskes av Helsetilsynet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal tok i går opp problemet i sin tale på Kontaktkonferansen for høyere utdanning.

– Etikk bør undervises på alle nivåer ved universiteter og høgskoler, og forskningsetikk må inngå i all forskeropplæring. Etisk bevissthet må skjerpes både hos den enkelte forsker og på institusjonsnivå, sa Djupedal, som understreket at alle institusjonene har et ansvar om å bedre sine kvalitetssikringssystemer.

Siden 1997 har Jon Sudbø publisert 38 artikler i tunge norske og internasjonale tidsskrifter.

Jukseforskeren skal nå også granskes av Helsetilsynet.

Powered by Labrador CMS