BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO Kristian Mollestad mener det er et problem at mange ansatte føler seg presset til å gå på jobb selv om de er syke.

– Går syke på jobb

Det legemeldte sykefraværet ved Universitetet i Oslo (UiO) går ned, men det beroliger ikke hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO Kristian Mollestad mener det er et problem at mange ansatte føler seg presset til å gå på jobb selv om de er syke.

Legemeldt fravær ved UiO første halvår:

  • 2001: 3,35 %
  • 2002: 3,95 %
  • 2003: 4,05 %
  • 2004: 4,30 %
  • 2005: 3,70 %

– Det er et kjempeproblem. Jeg blir ikke beroliget. Det kan tyde på at mange som burde vært sykemeldt ikke er det, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO, Kristian Mollestad, som etter omorganisering av fakulteter og innføring av kvalitetsreformen har sett dårlige tendenser.

– Jeg har hørt om folk som er syke, men likevel kommer på jobb. Vi ser at det både ved sykefravær og ledighet i stillinger ikke settes inn vikarer, sier Mollestad, og påpeker at mange stillinger har så spesialiserte oppgaver at de vanskelig kan utføres av vikarer eller delegeres bort.

– Hvis man ikke kommer på jobb hoper arbeidet seg opp slik at det er mer å gjøre når man blir frisk igjen. Alternativt pålegges resten av de ansatte i avdelingen arbeidsoppgavene til den fraværende, sier Mollestad.

– Ikke greit

Et av fakultetene hvor problemet har vært stort, er Humanistisk fakultet (HF) som de siste årene har gjennomført en storstilt omorganisering hvor antallet institutter er redusert fra tolv til sju.

– I høst var det så mye å gjøre hver bidige dag, at selv om det var på grensen, så dro jeg på jobb. Blir man hjemme, blir det verre på jobb, konstaterer en mellomleder i studieadministrasjonen til HF som ønsker å være anonym.

– Det føles ikke noe allright i det hele tatt, og det er ikke moro å være på jobb. Studiedekanen ved HF har uttalt at det er unntakstilstand ved HF på grunn av omorganiseringen, men det har det vært siden 2002. Hvor lenge skal det være slik? spør mellomlederen, som føler at arbeidspresset også går ut over det sosiale livet:

Jeg har prøvde å kutte ned på overtiden, men det blir stort sett hjem på sofaen og vegetere. Mellomleder i Studieadministrasjonen ved HF

– Det er ikke krefter igjen. Jeg har prøvde å kutte ned på overtiden, men det blir stort sett hjem på sofaen og vegetere. Og jeg vet det er flere som føler det slik, sier mellomlederen.

– Tas alvorlig

– Vi tar situasjonen om at det meldes om stort arbeidspress alvorlig. Saken ble diskutert i direktørmøte i forbindelse med forrige Universitas-oppslag, og ledelsen skulle etter møtet sjekke ut om det var grunn til bekymring på deres enheter, sier personaldirektør i UiO, Elisabeth Halsen.

Hun mener det blir umulig å ha oversikt over hvordan tilstanden til en hver tid er over alt, og påpeker at ansvaret for planlegging og oppfølging av den enkelte ansatte ligger lokalt hos ledere.

Studiedekan Tor Egil Førland ved HF har godt håp om at de ansattes situasjon skal bli bedre når omorganiseringsprosessen blir ferdig.

– Nye IT-systemer og innkjøringsproblemer av disse kan lett skape en slitsom arbeidssituasjon. Når innkjøringsproblemene forsvinner og de ansatte får mer trening i disse, har jeg et godt håp for at arbeidssituasjonen blir lettere, sier studiedekan ved HF, Tor Egil Førland.

Førland understreker at instituttlederne har ansvaret for oppfølging av den enkelte ansatte. Universitas kan ikke konfrontere den aktuelle instituttlederen da det vil avsløre identiteten til den anonyme mellomlederen.

Elisabeth Halsen lover at personalavdelingen nå vil gå i dialog med de tillitsvalgte for å få rede på problemets omfang og spredning, før det eventuelt iverksettes tiltak.

Powered by Labrador CMS