OVERRASKET: Leder for studentrådet Ida Krogstad er overrasket over den lave andelen utvekslingsstudenter ved Menighetsfakultetet.

Trekker ikke utlendinger

Av 811 studenter på Menighetsfakultetet, er bare 9 på utveksling fra utlandet. Det sikrer dem jumboplass blant alle SiO-lærestedene.

Publisert Sist oppdatert

*Andel utvekslingsstudenter ved ulike læresteder (prosentvis):*

  • Arkitektur- og designhøgskolen: 12,2 prosent
  • Norges musikkhøgskole: 6,7 prosent
  • Norges veterinærhøgskole: 5,1 prosent
  • Universitetet i Oslo: 4 prosent
  • Handelshøyskolen BI: 3,8 prosent
  • Kunsthøgskolen i Oslo: 3,3 prosent
  • Norges idrettshøgskole: 1,2 prosent
  • Menighetsfakultetet: 1,1 prosent
  • Kilde: Database for statistikk om høyere utdanning

– Vi har vært for dårlige på internasjonalisering av utdanning, sier rektor ved Menighetsfakultetet (MF), Vidar L. Haanes.

Med ni utvekslingsstudenter og totalt 17 utenlandske studenter ved skolen, havner MF på bånn blant lærestedene tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Til sammenligning har Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) over tolv prosent utvekslingsstudenter, og hevder selv at de ikke trenger å bruke ressurser for å tiltrekke seg utlendinger.

Overrasket

Ida Krogstad, leder for studentrådet ved MF, er overrasket over den lave andelen utvekslingsstudenter ved fakultetet. Hun sier ledelsen har gjort grep for å tiltrekke seg flere utvekslingsstudenter.

– Det har kommet to engelskspråklige masterprogram som er med på å integrere utvekslingsstudentene inn i miljøet. Tidligere hadde utvekslingsstudentene et eget opplegg, men undervisningen er nå samlet. Det har vært mye fokus på å sende folk ut på utveksling, men ledelsen har gitt signaler om at de også ønsker økt utveksling inn.

Tar selvkritikk

Rektor Haanes vedgår at MF har hatt problemer med internasjonaliseringsarbeidet, både i form av få utreisende studenter og få utlendinger som legger utvekslingen sin til skolen. Han tror ikke skolens renommé i utlandet har vært problemet.

– Vi har et godt kontaktnettverk ute og har aktiv forskerutveksling. Det har heller å gjøre med at vi i stor grad har prioritert forskernivået framfor utdanningsbiten når det gjelder internasjonalisering, sier Haanes.

Han tror også at særegenheter ved prestespirer kan virke inn.

– Vi ser at prestestudenter velger bort utveksling fordi det kan oppleves som en forsinkelse i prosessen med å komme seg i jobb i hjemlandet.

I tillegg til masterprogrammene på engelsk, har skolen fornyet sitt internasjonale utvalg, og fra neste år vil det jobbe en fulltidsansatt med internasjonalisering. Skolen skal også gjøre det lettere for studentene å få utenlandsopphold til å passe inn i utdanningsplanene sine.

– I dag må studentene fikse for mye på egenhånd, sier Haanes.

Målet er at hver femte MF-student skal ha et semester ute, og at i hvert fall 20 masterplasser skal fylles opp med utenlandske studenter.

AHO med godt rykte

AHO tiltrekker seg den høyeste andelen utvekslingsstudenter blant Oslo-skolene. Erling Rognes Solbu jobber som internasjonal koordinator, men presiserer at skolen ikke bruker store ressurser på profileringsarbeid.

– Den høye andelen utvekslingsstudenter skyldes i all hovedsak vårt renommé. I motivasjonsbrevene vi mottar, viser mange til den faglige tradisjonen, og arven etter Sverre Fehn er en viktig årsak til dette ryktet.

Studenter med utenlandsk bakgrunn utgjør en knapp tredjedel av alle aktive studenter på masternivå ved AHO.

– Et viktig tiltak er at all undervisning på masternivå foregår på engelsk, slik at forholdene er lagt til rette for de som ønsker å søke seg hit. Sammenlignet med mange tilsvarende skoler i Europa har AHO gode læringsressurser, og vi har dessuten et stort avtalenett for utveksling gjennom Erasmus, Nordplus og andre bilaterale utvekslingsavtaler, sier Solbu.

Powered by Labrador CMS