KVALITETSSIKRER: Fagutvalgsleder Randi Vassboten mener at aktørene de inviterer er aktuelle i forbindelse med problemstillinger i undervisningen.

Inviterer Fedon, Tine og Coca-Cola

Fagutvalget ved ernæringsvitenskap synes det er uproblematisk å invitere kommersielle aktører til å holde foredrag for studentene.

Publisert Sist oppdatert

Fagutvalget på avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo arrangerer hvert semester flere seminarer der kommersielle aktører presentere sine produkter og selskaper for ernæringsstudentene.

Fagutvalget har invitert Coca-Cola til å holde seminar om sin innsats mot fedme på verdensbasis, og før jul hadde Tine et seminar om sine nye lett-produkter, inkludert prøvesmaking. Fedon Lindberg, Grete Roede og Godt Norsk har også holdt kurs om sine produkter. Dette semesteret er Celina Midelfart invitert for å holde en presentasjon om Atkinson-dietten. Det finnes ingen offisielle retningslinjer på Universitetet for slike presentasjoner.

– Vi står fritt til å velge selv hvem vi vil invitere på disse seminarene, sier Randi Vassboten, fagutvalgsleder ved avdeling for ernæringsvitenskap, som ikke ser opplegget på seminarene som faglig dårligere enn undervisningen ellers.

Fagutvalget inviterer aktører de anser som aktuelle i forbindelse med problemstillinger i undervisningen, samt aktører som er aktuelle i media.

– Hvor nøye er dere med å sikre faglig kompetanse på dem som holder disse seminarene?

– Det er ikke noe kritierie at foredragsholdere må ha vitenskapelig bakgrunn, sier Vassboten, som påpeker at de tilstreber en faglig vinkling på seminarene.

Hvordan kan smaksprøver av produkter inngå som faglig innhold?

– Hvis ikke man vet hvordan noe smaker, er det vanskelig å kunne anbefale dette til pasienter, sier hun.

Problematisk

Christian Drevon, professor på Avdeling for ernæringsvitenskap, mener det er svært unødvendig med produktpresentasjoner i universitetssammenheng.

– Man trenger ikke å ha denne typen kontakt med kommersielle aktører for å lære noe om de aktuelle produktene. Det er trist om studentene lar seg påvirke av kommersielle aktører med en ikke-vitenskapelig tilnærming til det de presenterer, mener Drevon.

Han får støtte av førsteamanuensis ved pedagogisk forskningsinstitutt, Berit Karseth, som mener tiden heller bør brukes til faglig og fagkritisk arbeid.

– Man kan lett miste perspektivet på hva som er Universitetets oppgave. Jeg minner om UiOs visjon som er å utfordre kunnskapens grenser og gi den enkelte og samfunnet innsikt til å forme sin fremtid. Dette gjøres neppe gjennom kommersielle produktkurs, slår Karseth fast.

Uproblematisk

– Forutsatt at det er fagpersoner som holder kurs og inviterer for eksempel Coca Cola, må de få lov til det. Men dersom det er ren propaganda for et produkt, stiller det seg annerledes. Jeg synes ikke man skal gjøre Universitetet til en markedsplass, sier leder for Stortingets utdanningskomité Rolf Reikvam (SV).

Når Universitas informerer om at Coca Cola holder fordrag om sin innsats mot fedme på verdensbasis, ler han godt, men synes ikke det bør være noen retningslinjer rundt hvem som skal inviteres til å holde seminar eller ikke.

Bjørn Haugstad (H), statssekretær i Utdannings og forskningsdepartementet, er enig med Reikvam. Han mener studentene selv bør være oppegående nok til å stille seg kritisk til informasjon de får fra kommersielle aktører.

– Det kan være bra for studentene å lære seg å forholde seg kritisk, men jeg håper Universitetet ikke gir rene reklamestunt i undervisningen. Men det hadde ikke overrasket meg om dette skulle være tilfelle.

Haugstad mener det bør utarbeides retningslinjer dersom det avdekkes tilfeller av dårlig skjønn.

Powered by Labrador CMS