DIKSRIMINERER: Regimet i Iran, her ved president Mahmoud Ahmadinejad, ønsker ikke at de 300 000 innbyggerne i landet som tilhører baha'i-religionen skal få ta høyere utdanning.

Nekter minoritet utdannelse

Ungdommer fra Irans største minoritetsgruppe nektes tilgang til landets universiteter. Personer som gir dem utdanning, blir slått hardt ned på.

Publisert Sist oppdatert

Baha’iene er Irans største minoritetsgruppe, og blir av president Mahmoud Ahmadinejads regime nektet muligheten til å studere ved landets offentlige universiteter. I forrige uke arresterte myndighetene 20 personer i et nettverk som forsøker å gi baha’i-ungdom hjemmebasert undervisning, opplyser organisasjonen for baha’ier i Norge. Også avisen University World News bekrefter arrestasjonene.

– Det er foretatt razziaer av de hjemmene der studenter har blitt undervist. Vi er i aller høyeste grad foruroliget av det som nå skjer, dette er helt klare brudd på elementære menneskerettigheter, sier representant for norske baha’ier, Britt Strandlie Thoresen.

Hun forteller at iranske myndigheter siden revolusjonen i 1979 på ulike måter har forsøkt å kneble baha’i-samfunnet i landet, og at å utestenge ungdommen fra utdanningsinstitusjonene er et av virkemidlene.

Religionsbasert opptak

– Det offentlige har utarbeidet et regelverk som sier at baha’iene skal utelukkes fra høyere utdanning. Når unge søker om opptak til universiteter er de nødt til å fylle inn trostilhørighet. Skriver man islam kommer man inn, skriver man baha’i blir man ikke akseptert, sier Strandlie Thoresen.

Hun karakteriserer politikken som «ren religiøs forfølgelse», og viser til at baha’iene kan få studieretten tilbake så lenge de fraskriver seg sin religiøse overbevisning.

– Etter press fra det internasjonale samfunnet har man nå muligheten til å fylle inn blankt på søknadskjemaet til høyere utdanning. Men dersom det senere blir kjent at en student er baha’i, vil han eller hun bli kastet ut igjen, sier hun.

Lange fengselsstraffer

Utestengelsen fra universitetene gjelder også professorer som tilhører denne minoritetsgruppen. Etter at disse ble sagt opp fra stillingene sine har de viet tiden sin til å utdanne ungdom som ellers ikke ville fått noe undervisningstilbud.

Undervisningen foregår i ulike hjem rundt omkring i Iran under navnet Baha’i Institute of Higher Education (BIHE), men skolen blir jevnlig utsatt for angrep fra myndighetene.

– Baha’iene forsøker å bygge opp egne utdanningsinstitusjoner, men lærerne blir arrestert og ofte idømt lange fengselsstraffer. Dette har pågått lenge, og situasjonen er nokså håpløs, forteller religionshistoriker ved UiO, Kari Vogt.

– En ulovlig kult

Selv hevder iranske myndigheter at utestengelsen av baha’i-studenter fra universitetene ikke skyldes deres religiøse overbevisning.

– Begrensningen skyldes at de ikke har oppfylt universitetenes opptakskriterier og det faktum at de har vært medlemmer av en ulovlig kult som driver med anti-menneskerettighetsaktiviteter, har Irans visejustisminister, Seyed Ali Raeis Sadati, tidligere hevdet overfor FN.

Vogt mener situasjonen for minoriteter i Iran har forverret seg siden president Mahmoud Ahmadinejad kom til makten i 2005.

– Situasjonen har blitt generelt verre for alle i løpet av de siste fem, seks årene, og det går selvfølgelig også utover de gruppene som har vært i søkelyset tidligere. Da står baha’iene i en særstilling. Derfor er det viktig at læringsinstitusjoner utenfor Iran tar i mot små kvoter med baha’i-studenter slik at de får utdanning og kan hjelpe sine egne etterpå, sier hun.

Powered by Labrador CMS