Kvinner inn i teknologien

2009 ser ut til å bli et rekordår for likestilling innen teknologifagene. 35 prosent av doktorgradene ble avlagt av kvinner.

Publisert

*Nye tall på doktorgrader:*

  • Av 60 avlagte doktorgrader på teknologifeltet første halvår i år, står kvinner for 21 av dem. Det utgjør 35 prosent.
  • I 2006 var bare 19 prosent av de avlagte doktorgradene på dette feltet kvinner.
  • Av samlede avlagte doktorgrader på landsbasis, står kvinnene for 47 prosent.
  • Første halvår i år ble det gjennomført 586 disputaser, en nedgang på hele 22 prosent fra samme periode i fjor. 2008 var imidlertid et rekordår.

– Dette er en meget gledelig utvikling for likestillingen, sier Linda Rustad, seniorrådgiver for Komiteen for integreringstiltak – kvinner i forsking (KIF). Ferske tall fra Doktorgradsregisteret viser nemlig at prosentandelen kvinner med avlagt doktorgrad i teknologifag nå er på 35 prosent, høyere enn noen gang for dette fagområdet.

– Jenter har sjeldent blitt oppmuntret til å se realfag som en karrieremulighet. Derfor er dette kjempebra, sier Rustad.

På bedringens vei

Hun får støtte av prorektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Inga Bostad, som mener utviklingen er en gyllen mulighet til å rekruttere flere kvinner i professorstillinger.

– Det er riktig gledelig at man har klart å veilede og stimulere jenter til å ta doktorgrader i mannsdominerte fag. Vi må bruke mer økonomiske tiltak for å få folk til å se at kvinner bør få toppstillingene og vi må arbeide med holdninger, kulturendringer og arbeidsmiljø, sier hun.

Fortsatt lang vei å gå

På tross av at kvinner står for 47 prosent av det totale antallet avlagte doktorgrader, er fortsatt bare 19 prosent av professorene på landsbasis kvinner. UiO trekker opp statistikken med en kvinneandel på 23 prosent blant professorer.

– At dette kommer til å jevne seg ut i fremtiden er jeg overbevist om. Dyktige kvinner er på vei opp, og det er helt vesentlig at de blir ansatt på professornivå. At flere kvinner utdanner seg innenfor teknologiske fag er en god utvikling, men det er fortsatt altfor store forskjeller, sier leder i forskerforbundet Bjarne Hodne.

Linda Rustad sier at situasjonen bekrefter at det finnes veldig mange dyktige kvinner som kan fylle stillingene ved universitetene, men at disse tallene ikke kommer til å jevnes ut av seg selv.

– Hvis det hadde vært tilfelle, ville det vært flere kvinnelige professorer allerede. Den største utfordringen i denne sammenheng er ikke overgangen fra master til doktorgrad, men hva som skjer deretter.

Rustad mener at flere faste stillinger i akademia ville bidratt til å øke kvinneandelen også i professorater.

Powered by Labrador CMS