USIKKER GJENG: Kun to av disse fire SV-studentene stemmer under det pågående valget. Fra venstre: Karl Kristian Langeland, Jon Tvedt, Anniken Gurijordet og Maria Kjølstad.

Medisineren, teologen eller ingen?

Rektorkandidatene oppsummerer valgkampen. Større innflytelse på valget og en tydeligere rektorrolle må til for at kviende studenter skal logge seg inn på den digitale valgurna.

Publisert Sist oppdatert

Rektorvalget ved UiO

  • Valget foregår elektronisk, og du avgir din stemme ved å gå inn på uio.no.
  • Valget stenger torsdag 2. april kl 16:00.

Trygve Wyller:

– Vil du ha en seigmann? Det er vel etisk forsvarlig, det?

Trygve Wyller tillater seg å tilby søtsaker til Universitas-journalistene. Han sitter i kantina på Frederikke etter å ha satt strek for valgkampen med en uoffisiell valgfrokost, som samlet en hard kjerne støttespillere, noen studenter og litt presse.

– Den offisielle valgkampen sluttet klokka åtte i dag tidlig, men jeg syns det var viktig å markere avslutningen av valgkampen på en hyggelig måte, sier TF-dekanen, som liker at pressen har vist stor interesse for valgkampen.

– Jeg syns vi har sluppet til med det vi ville. Våre saker har kommet frem, og jeg tror de som er interesserte har fått forståelse for de forskjellene som finnes mellom Ottersen og meg.

– Det er ganske spesielt at studentene har direkte makt i prosessen med å ansette rektor på et universitet. Vi oppfordrer alle til å stemme, sier Wyller.

– Husk å stemme, men stem rett, skyter Iselin Flaten inn.

Flaten er leder for studentutvalget på TF og har vært en sentral støttespiller i valgkampen.

– Hva skal du bruke de siste dagene før resultatet foreligger på, Wyller? Slappe av?

– Vil ikke akkurat bruke utrykket «slappe av», men jeg har en god følelse. Blir spennende å se hva studentene har stemt, men jeg tror de ser at jeg har lagt meg på en mer studentaktiv linje.

– Så du er sterk i troen?

– Hehe, ja, jeg er veldig sterk i troen.

Ole Petter Ottersen:

– Er du sliten, Ottersen?

– Sliten, nei. Vi er alle oppildnet.

Ole Petter Ottersen satte i går et punktum for valgkampen da han stemte foran blitzhissige kameralinser.

– I løpet av valgkampen har vi fire til sammen skrevet over 100 innlegg og opptrådt i cirka 20 debatter. Skulle ønske jeg hadde oversikten over antall ord vi har ytret, fleiper medisinprofessoren.

– Så om vi ikke har nådd fram med budskapet nå, er det kun vår egen skyld, sier han selvuhøytidelig, før han snur seg mot resten av laget sitt.

– Var det for mye selvplukking, tro?

Han mener at kommunikasjonen for det meste har lyktes.

– Vi har kanskje ikke helt nådd fram til studentene når det gjelder vår strategi for å få myndighetene til å ta igjen etterslepet i finansieringa av høyere utdanning, innrømmer Ottersen, som påpeker at de sist søndag fikk støtte fra SP-topp Liv Signe Navarsete da de konfronterte henne med dette.

– Er du like sterk i troen som Wyller?

– Vi er ydmyke, og lar velgerne avgjøre. Jeg tror de ser at teamet vårt er det helhetlig bredeste sammensatte, både med tanke på erfaring, kompetanse og fakultetstilhørighet, sier Ottersen.

– Nå skal du slappe av fram til resultatet kommer?

– Ingen i laget vårt er kjent for å slappe av.

Studenter på gjerdet

– Hadde studentstemmene betydd mer enn 25 prosent, hadde nok flere engasjert seg, mener mediefagstudent Karl Kristian Langeland.

Han er en av studentene som velger å ikke stemme under det pågående rektorvalget. Universitas møtte Langeland og tre medstudenter på Blindern tirsdag. Av de fire skal kun to av dem skal bruke stemmeretten. Gruppen føler at det er en stor distanse mellom rektor og studenter på universitetet.

Psykologistudent Jon Tvedt innrømmer at han kategoriserer kandidatene som «legen» og «presten».

– Jeg kommer nok til å gå for legen, fordi han satser på elite. Universitetet må bli synligere, sier Tvedt.

– Altså, jeg føler at jeg er nærmere Jens Stoltenberg enn rektor. Faktisk aner jeg verken hvem den nåværende rektoren er, eller hva han gjør, sier Anniken Gurijordet. Hun skal stemme, men vet ennå ikke på hvem.

– Jeg var på en av rektordebattene, men synes ikke noen av kandidatene utpekte seg som bedre enn den andre. Faktisk virker prorektorene mer interessante – det virker som at damene har mer personlighet og klarere stemmer, sier Langeland og får støtte av Maria Kjølstad.

– Sterke og tydelige meninger er veldig viktig, slik at vi kan finne holdepunkter vi er enige i. Dessuten må agendaene komme tydeligere fram i valgkampen, mener hun.

Powered by Labrador CMS