Kolonist i Krakow
På en hybel i Krakow sitter Jørn Einar Rasmussen med kraniet bøyd over medisinbøkene. I juni er han ferdig studert etter seks år i byen som er et svært populært utdanningssted for norske legespirer.
KRAKOW (Universitas): – Jeg ringte Ansa, foreningen for utenlandsstudenter, og fikk anbefalt Krakow. Det var det første året de hadde en medisinklasse for utlendinger her, forteller Jørn Einar Rasmussen (31).
Slik havnet han i Krakow en septemberdag i 1995, klar for seks års medisinstudier i den polske kulturbyen.
– Forventningene var ikke så store. Jeg hadde blant annet kjøpt en reisehåndbok der det stod at man måtte ta med såpe og toalettpapir. Men da jeg kom hit viste det seg at alt var mye bedre enn jeg forventet. Krakow er en liten og hyggelig by, sier Jørn.
Variert bakgrunn
I dag er skiensgutten én av veteranene i en koloni på 115 unge menn og kvinner som har forlatt brunost og kjøttkaker for å studere ved Jagiellonski-universitetet i Krakow. Det gjør byen til et av de mest populære lærestedene for norske studenter som ønsker å bli leger, men som enten ikke har full realfagsfordypning eller gode nok karakterer til å komme inn i Norge.
– I Norge er medisinstudentene veldig skoleflinke. Her har vi mer variert bakgrunn, og jeg tror det er en fordel at ikke alle leger er helt like, sier Jørn.
Han ville heller studerer i utlandet enn å bygge opp manglende realfagskompetanse på Bjørknes.
Billig bo
Vi sitter hjemme i leiligheten til Jørn i Litevska-gaten, et par kilometer nord for den kjente gamlebyen og sju minutter unna sentrum når Jørn spenner på seg rollerblades.
Innkvarteringen er både bedre og billigere enn det de fleste norske studenter må ta til takke med. Jørn har 45 kvadrat å boltre seg på, egen stue, soverom, gang, bad og kjøkken til den nette sum av 1200 zloty (ca 2500 kroner) i måneden. Til gjengjeld må han ut med rundt 89.000 kroner i skolepenger i året.
Dobbelskift
– Selv om halvliterne bare koster rundt femten kroner, er Polen ikke så billig for oss som bor her fast, påstår Jørn.
For å finansiere studiene jobber han både som lærer på sykepleierhøgskolen i Vestfold og som sykepleier i Skien når han er hjemme.
– Kjæresten min bor i Oslo, og vi ringer hverandre tre-fire ganger om dagen. Det merkes på telefonregningen, sier Jørn.
Jørn er tidligere juniorlandslagsspiller i håndball og liker fortsatt å holde biceps og triceps ved like. I stua står et svært apparat for benkpress, i gangen henger ni par solbriller og svarte rollerblades, og på soverommet er snøbrettet klart for neste tur til vintersportsstedet Sakopane.
Magnolier av stål
Krakow er Polens tredje største by, med rundt 750.000 innbyggere og ry som kulturhovedstad. Sammen med blant annet Bergen ble Krakow kåret til europeisk kulturby i 2000. Men Jørn benytter seg lite av kulturtilbudet.
– Jeg har ikke tid til det. Jeg har vært et par ganger og hørt på filharmonien, og går kanskje på kino en gang i måneden. Jeg er nok ikke så veldig kulturell, og når du har to tonn medisinbøker du skal gjennom og parabol som tar inn norske kanaler, så er det ganske trivelig bare det.
Jørn velger heller utelivet. Fredag er den store utedagen i Krakow, og vi tar en taxi til innstedet Stalowe Magnolie, eller magnolier av stål på norsk.
– Egentlig må du ha VIP-kort for å komme inn her, men jeg sa at vi var en gruppe fra Norge, sier Jørn etter at dørvakten er forsert.
Den elegante klubben innenfor er knallrød og fløyelsaktig, med store røde «love beds», live musikk, dempet belysning fra blomsterformede lamper og buketter med magnolier. Her treffes mange av de norske medisinstudentene, pluss det som ser ut som lokale mafia-kids.
Tre kroner timen
Jørn er irritert over utspillet fra Norske medisinstudenters forening tidligere i vår om å kutte gebyrstipendet til medisinstudenter i utlandet. Dette skulle løse problemet med at det i kommende år ikke vil være nok turnusplasser til alle medisinstudentene.
Jørn mener at den beste ordningen må være at alle konkurrerer om turnusplassene ved å ta en prøve, slik det er i USA.
– Norske medisinstudenter får høre at de er crème de la crème, og den tåka der lever de i ennå. De ser ikke verdien av å samarbeide, sier Jørn.
Selv har han allerede sikret seg turnusplass på Telemark Sentralsykehus avdeling Rjukan til høsten. 16. juni forlater Jørn Krakow for godt.
– Så det er uaktuelt å bli værende i Polen?
– Med det studielånet jeg har, ville jeg gått konkurs. Legene her tjener noe sånt som tre koner timen. Jeg tror bare det er én i klassen min som blir værende her, sier Jørn.