NÅDESTØTET: Og så var det over, Caesar er død

Når liket er kaldt

For 2051 år siden ble Julius Caesar drept med 23 knivstikk i Senatet i Rom. Studentforeningen for Antikk kultur ønsker de kunne vært med.

Publisert Sist oppdatert
MED KALDT BLOD: Pontifex Maximus, Karl-Erik Karlsen, venter på avrettingen av den tyranniske diktatoren.

Sodalitas Humanitatis Antiquae

  • Startet opp den 27. februar med mål om å spre interesse for antikken blant studenter
  • Styret kaller seg Senat og består av vervene consul, praetor, questor, aedil, scriptor og pontifex maximus
  • 15. mars markeres dagen da Caesar ble drept, ved å slå i stykker en symbolsk Piñata, et samarbeid mellom SHA og IAKH
  • Det neste arrangementet er et tverrakademisk seminar 13.-14. april om «Kristendommens opprinnelse»

– Habeo corpus! Jeg har liket!

Consul i Sodalitas Humanitatis Antiquae (SHA), Karl Kristian Kirchhoff, vifter med pappmasjedukken som fremstiller en av historiens største menn.

– Han er kvalm! roper resten av Senatet.

RF-kjelleren, der henrettelsen finner sted, er fullstappet av filologer, arkeologer, middelalder-og konserveringsstudenter. Akkurat som på gladiatorkamper i Colosseum og dekapitasjoner med giljotin våkner den menneskelige nysgjerrighet i forbindelse med offentlig blodutgytelse. På en stol i hjørnet av dansegulvet sitter Piñata-dukken av Gaius Julius Caesar og bivåner forsamlingen med et hevngjerrig blikk. Han vet hva som kommer.

Lille Marius ikke invitert

Studentforeningens egentlige mål er å reetablere interessen for antikken. Etter dolkestøtet i 1883, da Alexander Kielland kom ut med «Gift» har interessen vært dalende. Professorat på professorat har blitt avskaffet, og for tretti år siden sluttet det å være obligatorisk å lære latin ved universitetet.

- Vi hater lille Marius. Sean Erik Scully, quaestor i studentforeningen for antikke studier.

– Vi hater lille Marius, sier quaestor Sean Erik Scully.

– Neste gang skal vi lage en Marius-Piñata.

Av de seks studentene i Senatet, slik ledelsen i SHA kaller seg, tar de fleste kurs i latin. Iblant glemmer de at de har uinnvidde blant seg:

– Io, io, roper praetor Mira Nyløvold.

Det betyr formodentlig «hurra, hurra». Det skorter i alle fall ikke på viljen til å kjempe for deres lille fagfelt. Når det gjelder Caesar i litteraturhistorien forteller de at «Om Gallerkrigene» har blitt skamrost av Montaigne, Napoleon skal ha hatt den under hodeputen og Shakespeare skrev som kjent sin egen versjon av historien – der Brutus er helten.

Ikke bare nerder

Caesar var en kontroversiell fyr. Han utnevnte seg til diktator på livstid, men skal samtidig ha gjort mye bra for Romerriket. SHA har derfor prøvd å arrangere fest for både de som hater og elsker Caesar. For Dag Haug, førsteamanuensis ved IFIKK og festtaler for anledningen, er det likevel ingen tvil:

– Han fortjente hvert jævla dolkestøt!

– Hater du også lille Marius?

– Jeg vil presisere at jeg mener det var læreren som var problemet, ikke latinen. Men for øvrig arrangerte min tidligere studenforening et opplegg som het «Gastrosofene skyter lille Marius med stridsgass».

Videre forteller han om den tiden da det var mest «støvete nerder som var glad i språk» som tok latin. Men selv om det er mer variasjon i studentmassen i dag, tror han ikke den store bølgen kommer tilbake.

– Det blir en liten krusning, kanskje.

Slutten

Tiden er inne, vinneren av Caesar-quizen skal spille bøddel. Dukken heises opp mot taket. Rundt står studenter med laurbærkranser. En av dem tar frem tresverdet og støter til. Det blir ikke fullt 23 hugg, Caesars pappmasjebuk ryker lenge før, i det et «Io, io» kommer fra salen og dansegulvet fylles med stjerneglitter og sjokolade.

Tyrannen er død, leve republikken!

Powered by Labrador CMS