FRUSTRERT: Byrådet behandler ikke studentene som en del av byen, mener SV-politiker Ingvild Reymert.

– Byrådet svikter studentene

Ingvild Reymert i Oslo SV slakter byrådets innstats for studentene. Hun mener de tenker profitt foran studentvelferd.

Publisert Sist oppdatert

«Høyre og Frp-byrådet tenker bare penger, penger, penger.»

Ingvild Reymert, Oslo SV

– Høyre og FrP tenker bare penger, penger, penger. De er blendet av egen ideologi, sier Ingvild Reymert, som står på femteplass på Oslo SVs bystyreliste.

Hun er svært misfornøyd med Høyre og Frp-byrådets innsats for studentene.

– Bergen og Trondheim er i mye større grad studentbyer enn Oslo. Trondheim kommune har vunnet Ottosen-prisen (årlig prisutdeling som hedrer innsats for norske studenters velferd, journ.anm.). Det bør også Oslo ha som mål, sier Reymert, som ved siden av politikken studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Garantert tak over hodet

Til høsten beregner SiO at fire til fem tusen studenter vil stå i kø for å få studentbolig. Studentene som ikke får plass i studentbolig må klare seg selv når de kommer til hovedstaden.

– I ytterste konsekvens kan det føre til at studenter ikke møter opp til studiestart fordi de mangler sted å bo. I Trondheim har det rødgrønne byrådet en mye mer aktiv studentboligpolitikk. Der har kommunen inngått et samarbeidsprosjekt med utdanningsinstitusjonene som garanterer alle studenter midlertidig tak over hodet for 125 kroner natten, sier Reymert.

På prosjektets nettsider står det: «Vi garanterer tak over hodet til alle nye studenter ved NTNU, HiST og DMMH de første ukene i studieåret. Det er skummelt å flytte til en ny by, og vi gjør det vi kan for å gjøre overgangen så grei som mulig.»

– Dette er et kjempekult tiltak som viser at Trondheim bryr seg om studentene. Det burde inspirere Oslo til å få i gang noe lignende, sier Reymert.

En krisebeskrivelse

Finansbyråd Kristin Vinje (H) tror ikke situasjonen for Oslos studentboliger er så ille.

– Jeg kjøper ikke helt den krisebeskrivelsen når det gjelder studentboliger. Selv om det er vanskelig å få tak i studentbolig ved studiestart, går det bra for de fleste. Akkurat nå finnes det for eksempel ledige studentboliger å flytte inn i, sier hun.

Hun mener byrådet allerede gjør mye for utbyggingen av studentboliger.

– Vi er opptatt av å tilrettelegge for studentboliger gjennom regulering. Vi har ganske mange konkrete prosjekter på gang, i tillegg ser vi på muligheter blant annet i Hausmannsgate og i Bjørvika.

– Oslo kommune skal være en kommune for alle, og vi har et stort ansvarsområde. Vi må veie alle behov opp mot hverandre for å sikre optimal fordeling av ressurser til alt fra barnehager, kollektivtrafikk, eldreomsorg – og studentvelferd, sier Vinje.

Når det gjelder Reymerts oppfordring om at Oslo bør ha som mål å vinne Ottosen-prisen for sin innsats for studentvelferd, er byråden spørrende.

– Ottosen-prisen har jeg ikke hørt om. Men jeg vil jo veldig gjerne at Oslo skal være en attraktiv studentby. Vi har en god dialog med studentorganisasjonene, og vi er åpne for deres konkrete innspill til hvordan vi kan bli en enda bedre studenthovedstad.

Powered by Labrador CMS