GODE TIDER I SIKTE: Kjendismegler Nils Nordvik er en av få eiendomsmeglere med godkjent meglerutdanning. Han mener de få studentene som nå vil inn i bransjen vil nyte godt den kommende meglerloven.

Mistet to tredjedeler av søkerne på fire år

– Bekymringsfullt, sier Stein-Oddvar Evensen fra BIs kommunikasjonsavdeling.

Publisert Sist oppdatert
GODE TIDER I SIKTE: Kjendismegler Nils Nordvik er en av få eiendomsmeglere med godkjent meglerutdanning. Han mener de få studentene som nå vil inn i bransjen vil nyte godt den kommende meglerloven.

*Ny meglerlov:*

  • Fra 1. januar 2011 kreves det formell utdanning for yrkestittelen eiendomsmegler.
  • For meglere som har vært yrkesaktive fra før år 2008, tilbys kursing bestående av fire grunneksamener tilsvarende det bachelorstudenter tar. Alle andre må ta tre fulle år.
  • Disse kursene utgjør til sammen en prislapp på rundt 50.000 kr.
  • Handelshøyskolen BI står for rundt 90 prosent av uteksamineringene, og kursene som må bestås utgjør 2/3 av et helt studieår.
  • Dette vil fra 2011 bety en økt etterspørsel etter utdannede eiendomsmeglere.

I 2005 regnet Handelshøyskolen i Oslo (BI) bachelor i eiendomsmegling som et av sine mest populære studieretninger, med rundt 1400 behandlede søknader. Siden den gang har det gått i stødig nedoverbakke, og i 2009 var antallet søknader nede i under 500.

Skremt vekk av finanskrisen

BI er ikke bekymret for studiets fremtid, men mener søknadstallene snart vil snu.

– Tallene kommer overhodet ikke som noen overraskelse, sier førstelektor i meglerstudier ved BI Nydalen, Paul Henning Fjeldheim.

– På grunn av finanskrisen og kollapsen i boligmarkedet er det ikke rart at folk holder seg noe tilbake. Noe annet kan man ikke regne med, sier han.

Den nye loven fra Finanstilsynet som gjelder fra 1. januar 2011, stadfester at ingen kan kalle seg eiendomsmegler uten offisiell utdanning i ryggen. Dette vil si at svært mange meglere står i risiko får å ikke ha lov til å beholde sitt virke om ett års tid, da yrkestittelen ikke tidligere har krevd noen offisiell utdanning.

3000 uten godkjent utdanning

For at meglere uten utdanning skal kunne fortsette sitt virke, må de gjennomgå fire grunneksamener, som regel i en studietid på rundt et år. Dette gjelder da kun meglere som har vært yrkesaktive før 2008 da den nye loven ble annonsert. Hittil viser tall fra Finanstilsynet at kun 394 av rundt 3000 meglere har gjennomført disse eksamenene.

– Det betyr at rundt 3000 meglere i Norge er uten godkjent utdanning. Situasjonen er svært bekymringsfull for mange meglerforetak, sier Stein-Oddvar Evensen i BIs kommunikasjonsavdeling.

Vil bli generasjonsskifte

Men Fjellheim mener fremtidige studenters forhold til meglerutdanningen bør revurderes på grunn av den nye loven som snart trer i kraft. Ifølge lektoren vil vordende eiendomsmeglere snart føle økt etterspørsel etter endt utdanning.

Blant meglerne som har bestått de påkrevde eksamenene, er kjendismegler og grunnlegger av Nordvik & Partners, Nils Nordvik.

– Jeg ble overrasket over hvor enkelt kurset var. Mye av kursingen føltes unødvendig, men det var fint med en oppfriskning.

Nils Nordvik er i mindretall blant eiendomsmeglere når det gjelder gjennomført eksamen. Andre meglere som ikke får gjennomført kursing innen neste år, må da gjennomføre et fullt treårig bachelorprogram, uavhengig av erfaring.

Nordvik stiller seg tvilende til at mange kommer til å gjennomføre studieprogrammet.

– Nei, det tror jeg ikke. Eiendomsmeglerstudiet vil eksistere for de nye og de unge. Det kommer til å forekomme et generasjonsskifte innenfor bransjen, sier Nordvik.

Powered by Labrador CMS