LIV SIGNE NAVARSETE, partileder Senterpartiet (Sp)

Vil styrke distriktshøgskolene

… og øke stipendet slik at studenter ikke blir gjeldsslaver.

Publisert Sist oppdatert

HØYERE UTDANNING PÅ DAGSORDEN

  • Universitas har hver uke fram mot Stortingsvalget presentert to partiers politikk for forskning og høyere utdanning. Denne uken: Senterpartiet og Rødt.

Fra valgprogrammet

  • Sp vil:
  • Sikre bruk av eksterne sensorer ved utdanningsinstitusjonen.
  • Øke kvoten av studenter fra fattige land.
  • At finansieringen av institusjonene skal være mindre avhengig av antall avlagte studiepoeng ved institusjonen.
  • At det blir opprettet karrieresentre og gründerskoler ved alle de statlige høgskolene.
  • Øke tilgangen på studentboliger på stedene hvor dekningsgraden er minst. Staten må betale 60 prosent av de reelle kostnadene ved bygging av studentboliger.
  • At ved fullført doktorgrad kan doktoranden få nedskrevet studielånet.
  • Styrke forskerutdanningen ved å gi sterkere insentiver til å etablere forskerskoler.
  • Likestille stipendiater med andre arbeidstakere med hensyn til sosiale rettigheter ved arbeidsledighet.
  • Etablere insentiver som gir institusjonene uttelling for forskningsformidling.

- Vil Senterpartiet gå ut med noen garantier i forsknings- og utdanningssaker hvis

partiet får fortsette i regjering?

– Nei, vi utsteder ingen garantier i valgkampen.

– Hvor viktig er da utdanning og forskning i Sps politikk?

- Forskning og utdanning er en forutsetning for å realisere det potensialet som ligger i å utvikle ressursene i hele landet.

– Utdanning og forskning er viktig for den enkelte for å realisere sine evner og hevde seg i arbeidslivet, og fordi utdanning og forskning har en demokratisk betydning for utvikling og utjevning i samfunnet. Forskning og utdanning er en forutsetning for å realisere det potensialet som ligger i å utvikle ressursene i hele landet.

– Hva er Sps hovedprioriteringer i utdanningspolitikken?

– Vi ønsker å styrke og videreutvikle en differensiert struktur på universiteter og høgskoler. Vi ønsker å sikre mer ressurser til basisfinansiering av høyere utdanningsinstitusjoner, og vi ønsker flere post.doc-stillinger for å videreutvikle og bevare kompetansenivået.

– Hva må nedprioriteres for å få til dette?

– Vi setter ikke ulike tiltak opp mot hverandre. Vi har en plan, og gjennomfører disse tiltakene innenfor ansvarlige budsjettrammer.

– Hva vil partiet gjøre for å sikre lik utdanning for alle?

– Det er viktig å opprettholde gratisprinsippet og unngå en utvikling der det blir skolepenger ved de statlige utdanningsinstitusjonene. Vi vil sikre studentene en tilstrekkelig studiefinansiering og hindre at noen blir gjeldslaver etter endt utdanning. Vi ønsker å øke stipend og lånesatsene i tråd med indeksen slik at det blir mulig å være fulltidsstudent. Sp har programfestet elleve måneders studiestøtte. Vi vil også opprettholde en desentralisert struktur, samtidig som vi ønsker å øke reisestipendet slik at lang reisevei ikke skal være et økonomisk hinder for å studere.

– Hvor bør disse pengene hentes fra?

– Vi vil bruke deler av veksten som ligger i budsjettene fra det ene året til det neste på å styrke høgere utdanning. Dette er i tråd med handlingsregelen som sier at økt bruk av oljepenger skal gå til utdanning og forskning, samferdsel og lemping på skatt. Vi ønsker å bruke oljepenger på en forsvarlig måte i økonomien.

– Hva vil Sp gjøre for å bedre vilkårene for forskning og utdanning?

– Vi vil sikre fortsatt økning i den offentlige finansieringen av forskning og utdanning, samt forbedre intensivordningene for næringslivets forskningsinnsats. Vi ønsker å øke løyvene til vitenskaplig utstyr og justere finansieringssystemet. Slik skal alle institusjonene få mulighet til utvikling og til å tilby studentene god kvalitet på undervisningen, samtidig som oppdraget som forskningsinstitusjon blir ivaretatt.

– Sp ønsker å styrke en desentralisert høgskolestruktur. Hvordan skal dette foregå i praksis?

– Det må innrettes slik at alle høgskolene får samme mulighet til forskning og å tilby utdanning, uavhengig av såkalt historiske årsaker. Det er også viktig at høgskolenes økonomi blir mindre avhengig av svingningene i søkertall. Vi ønsker at høgskolene i sterkere grad styrker samarbeidet med regionalt næringsliv, og at de kan tilby studentene både relevant og forskningsbasert undervisning.

– I hvilken grad bør det foregå undervisning på andre språk enn norsk på norske utdanningsinstitusjoner?

– Tendensen i dag er at norsk språk taper terreng innen høyere utdanning. Både språkpolitisk og utdanningspolitisk mener Sp at det er viktig at undervisningen i hovedsak skal være på norsk. På denne måten får vi opprettholdt og videreutviklet norsk terminologi innen de ulike fagdisiplinene.

– Hvilke andre av Sps kjernesaker tror du studenter er opptatt av?

– Vi skal øke tilgangen på studentboliger. Vi vil også styrke reisestipendordningen, og vi har programfestet at vi ønsker å utvide ordningen med ettergivelsen av studielån slik at alle med differensiert arbeidstaker avgift kan få ettergitt seks prosent av studielånet hvert år. Jeg tror også at studentene er opptatt av at vi ønsker å legge til rette for kompetansebaserte arbeidsplasser i alle deler av landet.

Powered by Labrador CMS