Oppgitt: Alizamin Jafarli mener saken enkelt kunne blitt løst ved å starte oppussingen av Sogn studentby i januar, heller enn midt i eksamenstiden.

Kastes ut i eksamenstiden

SiO starter oppussingen av Sogn studentby på det minst beleilige tidspunktet: eksamenstiden. Studentene varsler klagestorm.

Publisert Sist oppdatert
Alizamin Jafarli
Alizamin Jafarli
Alizamin Jafarli
Alizamin Jafarli
Alizamin Jafarli

Flyttinga skjer midt i den verste eksamensperioden. Samtidig har informasjonen fra SiO vært vag og dårlig

Alizamin Jafarli, beboer på Sogn studentby

Oppussing av studentboliger

  • 140 hybler på Sogn studentby skal rehabiliteres. Flere bygg ble bygget på 1950-tallet.
  • Rundt 140 personer må flytte på grunn av oppussing, og blir tilbudt ny bolig
  • Flyttingen vil foregå fra 1. desember til 1. januar
  • Nyoppussede hybler skal stå klare til studiestart 2016
  • Oppussingen er en del av en større moderniseringsplan. SiO gjennomfører jevnlige oppgraderinger av sine studentboliger og bygninger

– Dette er en utrolig lite hyggelig situasjon for oss som bor her. Flyttinga skjer midt i den verste eksamensperioden. Samtidig har informasjonen fra SiO vært vag og dårlig.

Det forteller Alizamin Jafarli fra Aserbajdsjan, som fram til nå har bodd i en hybel på Sogn Studentby.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) jobber for tiden med en oppgraderingsplan av sine bygg for blant annet å rehabilitere gamle studentboliger. I desember starter oppussingen på Sogn.

Må flytte to ganger

Men det betyr også at mange tvinges til å flytte på kort varsel.

På Sogns studentbys Facebook-gruppe uttrykker flere beboere sin misnøye med tidspunktet for oppussingen. Rundt 140 beboere må forlate Sogn og mange av studentene planlegger klagestorm mot SiO.

– Flytting er slitsomt og tar mye tid. Og det føles unødvendig at vi må bruke tid på dette istedenfor å lese til eksamen, sier Jafarli.

Han mener det er spesielt problematisk fordi det bor så mange utvekslingsstudenter på Sogn, som bare studerer ett semester og som nå må flytte to ganger i løpet av kort tid.

– Hvis de bare hadde utsatt oppussingen til januar, hadde jo alt vært greit. Da ville mange utvekslingsstudenter allerede ha flyttet tilbake til hjemlandet sitt, men nå må de flytte til midlertidige boliger fram til de er ferdige med eksamen, sier Jafarli.

Beboere på St. Hanshaugen er også misfornøyde med servicen til SiO. De forteller om rot og dårlig service ved studentboligene. Nå krever de at det blir ryddet opp. Jeg har sikkert kastet mat for rundt 500 kroner den siste måneden på grunn av et ødelagt kjøleskap som ikke blir fikset, forteller arkeologistudent Kristoffer Pedersen

Forstår frustrasjonen: Direktør for SiO Bolig har forståelse for at noen vil oppleve flyttingen fra Sogn studentby som plagsom.

Eksamenstid

– Det er viktig for oss at våre boliger holder en bedre standard enn de gjør i dag, sier Trond Bakke, direktør for SiO Bolig, som forteller at de eldste byggene på Sogn er fra 50-tallet.

Grunnen til at samskipnaden starter rehabiliteringen i eksamenstiden er for å bli ferdige med arbeidet til sommeren i 2016, slik at de nye studentene kan flytte inn i nyoppussede hybler ved semesterstart. Det vil ta syv til åtte måneder å renovere 140 hybler. Studentene som må flytte har fått to måneders varsel.

– Jeg forstår at det er uheldig med utflytting i eksamensperioden. Derfor ønsker vi å komme studentene i møte og hjelpe dem som vil flytte før desember. Jeg vil anbefale alle å ta kontakt med SiO om de har problemer i stedet for å klage på Facebook. Det hjelper ingen, sier Bakke.

– Kunne man utsatt rehabiliteringen til etter eksamensperioden, til for eksempel første januar?

– Ja, men da ville ikke hyblene stått klare til semesterstarten. Vi har vurdert fordeler og ulemper, og her har hensynet til studiestarten veid tyngst. Men studentene kan altså flytte allerede nå. Da unngår man eksamensproblemer, sier Bakke.

Mobiliserer til klagestorm

SiO garanterer også studentene nye boliger av samme eller bedre standard.

Men på tross av at SiO tilbyr nye boliger og legger til rette for dem som vil flytte før fristen, frykter Jafarli i Sogn studentby konsekvensene av å måtte flytte.

Hyblene på Sogn er blant SiOs billigste, og Jafarli sier de ikke har fått klarhet i om de er nødt til å betale mellomlegget på nye, dyrere boliger.

– Mange av oss internasjonale studenter har ikke råd til å betale mer enn vi gjør i dag, sier Jafarli.

Han opplever overhodet ikke at beboerne har blitt lyttet til av SiO i denne saken. Derfor mobiliserer han nå til klagestorm.

– Jeg forstår ikke behovet for å pusse opp hyblene på Sogn akkurat nå. Det virker som om SiO ikke gidder å høre på oss, sier Jafarli.

Les mer om SiOs studentbyer: Norges største studentby blir enda større. De første studentboligene vil stå innflyttingsklare til semesterstart høsten 2017

Powered by Labrador CMS