PLANEN: Studentboligene vurderes lagt til disse byggene, rett ved det nye Deichmanske bibliotek. Oparen er i forgrunnen. Modell: Lund Hagem arkitekter/Atelier Oslo. Foto: HAV Eiendom.

Studentbyen Bjørvika

Hvis Venstre får det som de vil, blir det 1 000 nye studentboliger i Bjørvika. – Valgflesk, mener Arbeiderpartiet, men støtter forslaget.

Publisert Sist oppdatert
MIDT I SMØRØYET: Operaen (t.h.) og det nye Deichmanske bibliotek. Studentboligene er tiltenkt på baksiden av biblioteket. Illustrasjon: Lund Hagem arkitekter/Atelier Oslo.
HER SKAL BYEN LIGGE: Ola Elvestuen fra Venstre og leder i Velferdstinget, Jenny Nygaard, er skjønt enige om at studentboliger i Bjørvika er en utmerket plan, selv om Venstre har stemt ned billige utleieboliger i området tidligere.

- Det er veldig bra at vi har fått et politisk initiativ til dette prosjektet. Jenny Nygaard, leder for Velferdstinget.

Forslaget om å bygge studentboliger i Bjørvika legges frem i bystyret 26. august, og nestleder i Venstre og leder av byutviklingskomiteen i Oslo, Ola Elvestuen, mener prosjektet handler om mer enn bare studentboliger.

– I tillegg til det sterke behovet for studentboliger, er dette også en viktig del av utviklingen for det nye Bjørvika. Det er viktig å få en god variasjon av folk i bybildet, og studenter kan være med på å skape liv i området. Bygging av studentboliger kan også være god byplanlegging, sier Elvestuen.

I forbindelse med utformingen av det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika skal det bygges flere kommersielle bygg rett ved siden av biblioteket. Det er i disse Venstre ser for seg at studentboligene skal komme.

– Spennende forslag

Direktør for studentboligene i Studentskipnaden i Oslo (SiO), Tom Olstad, er positiv til Elvestuens forslag. Han mener at et slikt byggeprosjekt kan bli en kjempesuksess.

– Bjørvika er sentrumsnært, og vår erfaring tilsier at de sentrale studentboligene er ekstremt populære. Studentboliger i Bjørvika kan være et positivt tilskudd både for bydelen og studentene, sier Olstad.

Velferdstingets leder, Jenny Nygaard, er også positiv.

– Det er veldig bra at vi har fått et politisk initiativ til dette prosjektet.

– Velkommen etter

Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet (Ap) er nestleder i byutviklingskomiteen. Hun er overrasket over utspillet fra Venstre.

– Ap fremmet et forslag rundt nyttår om å legge til rette for en andel rimelige uteleieleiligheter i Sørenga-området. Vårt argument var at det var viktig å få en variert befolkning i det nye Bjørvika, ikke bare folk som hadde råd til de dyre leilighetene. Venstre stemte mot et slikt forslag, og det er overraskende at det samme argumentet blir trukket frem i forbindelse med studentboligene. Dette lukter det valgflesk av, sier Tellevik Dahl.

Likevel er hun positiv til forslaget om studentboliger i det nye Bjørvika.

– Dette er helt i tråd med det Ap mener er riktig. En variert sammensetning av befolkning i Bjørvika er viktig, så vi ønsker Venstre velkommen etter med dette forslaget.

Jan Erling Tank-Nielsen (FrP) er positiv til studentboliger. Både byggeprosjekt og utleie må imidlertid foregå etter en markedsstyrt regulering, mener partiet.

– Det er viktig å skape en vitalitet i området som legger til rette for potensielle kunder til tilbudet i Bjørvika. Dersom studentboligene er et markedsmessig forslag som ikke innebærer subsidiering fra kommunen, kommer vi til å stille oss positive til forslaget, sier Tank-Nielsen.

Kan ikke kreve markedspris

I dag har staten fastsatt en maksimal kostnadsgrense på 600 000 kroner per hybelenhet, hvorav statlig støtte utgjør 250 000 kr. Resten av finansiseringen må samskipnadene ta seg av.

De høye tomteprisene i Bjørvika vil gjøre det vanskelig å komme innenfor disse grensene.

– Venstre ønsker å fjerne maksgrensen per hybelenhet, fordi en slik grense er vanskelig å holde seg innenfor i de store byene og fører til at boligprosjekter blir lagt utenfor bykjernen og attraktive områder, sier Elvestuen.

Prosjektet avhenger også av at grunneier HAV eiendom må selge til under markedspris.

– HAV eiendom operer på oppdrag fra Oslo Havnevesen og Oslo kommune. Det som er viktig for HAV eiendom er at prosjektene er gjennomførbare, og Venstre ser for seg et samarbeid mellom det offentlige og private for å få dette til.

Forbeholdes rike studenter?

Velferdstingets leder, Jenny Nygaard, presiserer at den største finansielle utfordringen ligger i tomteprisene. Hun mener den statlige støtten i større grad bør knyttes til selve tomta, ikke bare per bygde hybel.

– Problemet løses ikke ved å fjerne maksgrensen, fordi det resterende beløpet må finansieres av SiOs egenkapital og gjennom studentenes månedsleie. Dersom maksgrensen skal økes, må den statlige støtten også øke, sier Nygaard.

Dersom månedsleien skal finansiere utbyggingen, kan altså studentboligene i Bjørvika bli forbeholdt studenter med svært god råd.

Tom Olstad sier seg enig i at den statlige støtten i større grad bør gå til finansiering av selve tomta.

– SiO kan ikke konkurrere til markedspris mot sterke kommersielle krefter, for eksempel om en tomt i Bjørvika, sier Olstad.

Bred argumentasjon

Ola Elvestuen vektlegger at argumentasjonen må være bred, og sier at prosjektet ikke bare kan begrunnes ut ifra et behov om flere studentboliger.

– Dette er politikk som vil gjøre Oslo til et enda mer attraktivt sted å studere. Studentboliger må ikke regnes som sosialpolitikk, slik tilfelle ofte har vært tidligere. Prosjektet er en viktig del av selve utviklingen for Bjørvika-området.

Får forslaget flertall i bystyret 26. august, starter utredningene. Byggingen kan tidligst begynne i 2012, da det nye veinettet i Bjørvika skal være ferdig.

Powered by Labrador CMS