PROBLEMATISK: Gudrun Goffeng og Wan Yuan er begge studenter ved Musikkhøgskolen. De ser på kortere åpningstider i sommerferien som et problem for mange, og spesielt for utvekslingselever med vanskelige boforhold.

Millionkutt for Musikkhøgskolen

Norges Musikkhøgskole må kutte i åpningstider og undervisning etter et overforbruk på 1,5 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Norges musikkhøgskole (NMH) hadde allerede planlagt innsparinger for rundt to millioner kroner på årets budsjett. Nå må høgskolen i tillegg veie opp for fjorårets overforbruk på 1,5 millioner kroner.

– Overforbruket er hovedsakelig på grunn av manglende lønnskompensasjon i lang tid, sier direktør ved NMH, Ingeborg Harsten.

De konkrete innsparingene vil bli bestemt i studieutvalget førstkommende fredag. Etter den foreløpige planen skal det kuttes både i antall valgemner som tilbys ved skolen, og åpningstidene vil reduseres i sommerferien for å minske utgifter til vakthold. Det betyr mindre tid til å øve forstudentene. Iselin Holmedal Gjelstad, leder i Studentutvalget ved NMH, er ikke fornøyd.

– Vi stiller oss negative til kortere åpningstider. Mange studenter er avhengige av øvingslokaler i forbindelse med sommerkurs. Er det ikke åpent, resulterer det i lengre køer på rommene, og vi blir ikke like flinke som vi kunne blitt, sier hun.

Direktør Harsten mener likevel ikke at kuttene vil gå utover studietilbudet.

– Jeg er ikke redd for at kortere åpningstid i fellesferien vil redusere studentenes tilbud. Dette er marginale endringer i det store og det hele. Vi har valgt å korte inn på tiden i ferien fordi det erfaringsmessig er det er da det rammer minst.

Trøbbel for utvekslingsstudenter

Likevel uttrykker flere av studentene behov for øvingslokaler, også i sommerferien. Utvekslingsstudent Wan Yuan fra Kina går utøvende musikk med fiolin som instrument. Hun mener tilbudet om øvingsrom er spesielt viktig for utenlandske studenter, som gjerne bor i mindre hybler uten muligheter til å øve hjemme.

– Mange utenlandsstudenter er avhengige av øvingsrom på skolen. De må ofte øve flere timer hver dag, påpeker Yuan.

– Studenter som spiller større instrumenter, som orgel og piano, er også avhengige av tilgang til instrumentene på skolen i ferien, sier Gudrun Goffeng, førsteårsstudent i musikkpedagogikk.

– Jeg forstår at noen studenter har behov for rom på grunn av boforholdene. Men det vil ikke være stengt hele tiden, er Harstens svar.

Prorektor og leder i studieutvalget, Ingrid Maria Hanken, mener ikke konsekvensene av innsparingene vil bli for store.

– Enhver nedskjæring er smertefull, men vi forsøker å skjerme studentene, sier Hanken, og påpeker at de konkrete tiltakene ennå ikke er fastsatt.

Færre valgemner

Som et resultat av nedskjæringene i lønnsbudsjettet vil sannsynligvis også tilbudet om valgemner reduseres.

– Det har vært enighet om at det er teknisk lettere å foreta kutt i valgemnene. Det vil bli noen færre tilbud på grunn av nedskjæringene, men vi kan garantere at studiekvaliteten ikke vil synke, sier Harsten, og påpeker at det er studieutvalget som skal konkretisere kuttene.

Heller ikke studentutvalgsleder Gjelstad ser de store vanskelighetene med et kutt i emnetilbudet.

– Det er ikke et stort problem at det kuttes i valgemnene. Vi har et stort utvalg i emner, og på mange av dem er det få studenter, mener hun.

Hvorvidt kutt heller burde foretas på administrativt nivå, er ifølge Gjelstad diskutabelt.

– Vi har jo en ganske stor administrasjon fordi mange timer foregår med enkeltelever. Administrasjonen har blitt større de siste årene, og det er viktig, men det betyr ikke nødvendigvis at det har blitt bedre. Vi mener likevel det er bedre å kutte i valgemnene enn i administrasjonen, sier Gjelstad.

Powered by Labrador CMS