Ekspertenes råd: Slik lykkes du på hjemmeeksamen

I disse dager sitter tusenvis av studenter klistret foran pc-skjermene for semesterets siste digitale kraftanstrengelse. Hva skal til for å lykkes? Her er studieksperten, psykologen og ernæringsekspertens anbefalinger.

Publisert Sist oppdatert

– Mer enn på skoleeksamen er hjemmeeksamen en mulighet for deg til å lære. Ja, du skal vise sensor at du har lært noe, men enda viktigere er det at du selv får noe ut av hjemmeeksamen.

Det sier Grethe Moen Johansen, pedagog ved Universitetsbiblioteket på Oslomet og redaktør for startpakka.no, en ressursside for oppgaveskriving og studieteknikk.

Siden vårens eksamener ikke kan gjennomføres på studiestedene som følge av koronasituasjonen, har brorparten av semesterets skriftlige vurderingssituasjoner blitt omgjort til hjemmeeksamener.

Johansen deler noen av sine eksamensråd med Universitas. Hun trekker frem viktigheten av gode forberedelser som en nøkkel for å lykkes på hjemmeeksamen.

Til forskjell fra skoleeksamen kan en hjemmeeksamen strekke seg fra et par dager til over en uke. Derfor stilles det også i besvarelsen høyere krav til bruk av faglitteratur, kildehenvisninger og språk.

– I år er det spesielt viktig å sikre deg at du har tilgang til all den litteraturen som du trenger, før hjemmeeksamen utleveres, sier hun.

Å skaffe seg tidlig oversikt over pensumlitteraturen er derfor essensielt – hvor står det om hva?

Grethe Moen Johansen

– Spør læreren eller biblioteket om hvordan du kan få digital tilgang til den litteraturen du ikke har sikret deg i papirutgave. Noen bibliotek har åpnet for bestilling av bøker som du selv må hente.

Johansen fremhever også at mer litteratur er gjort tilgjengelig på nett fra Nasjonalbiblioteket og forlag som følge av koronasituasjonen.

Sett opp en tidsplan

For mange blir klokken en bitter fiende under eksamensperioden. Johansen mener derfor det er viktig at du reflekterer over dine egne styrker og svakheter når det kommer til tidsbruk.

– Legg en plan for å omgå svakhetene, og spill på styrkene dine. Er du en som trenger mye pauser og belønninger, sett på stoppeklokke på for eksempel tretti minutters intervaller og ha belønningene klare. Er du en som prokrastinerer, kan det være lurt å ha flere delmål og frister.

En måte å gjøre dette på kan være å lage en tidsplan for ulike faser i arbeidet. Når skal du være ferdig med idémyldring og førsteutkast? Dersom du har en avtale med en medstudent, venn eller forelder som skal lese tilbakemelding på oppgaven, når skal det skje?

– Har du familie eller andre forpliktelser, avtal med dem når du skal få arbeidsro og hvilke soner av hjemmet du skal få sitte i fred i. I år blir det jo ikke mulig å sitte på bibliotek, kafeer eller hytter. Er det en lang hjemmeeksamen, husk å få trent eller vært litt ute.

Ifølge Johansen kan det også være en idé å avtale med eventuelle samboere og romkamerater om at de kjøper inn og lager mat for deg. Daglige gjøremål kan også være et nyttig avbrekk fra oppgaveskrivingen. Mobil og sosiale medier bør man derimot skru av.

– Ha disse heller som belønning og pause, sier hun.

Flere har slitt med motivasjonen når campus har blitt erstattet med hjemmekontor: –⁠ Umulig å skrive bachelor­opp­gaven min ferdig hjemme

– Helt normalt å stå fast

Selv om de fleste nok har blitt godt vant med en studiehverdag borte fra universitetene og høyskolene, er det ingen hemmelighet at mangel på sosial kontakt og savnet av et ordentlig studiemiljø kan tære på motivasjonen til mang en student.

Ifølge Shirley Stormyren, psykolog i SiO Psykisk helse, er det likevel ikke slik at vi er avhengige av motivasjon for å fullføre et mål.

– Spørsmålet er om vi er tjent med å bruke tid på å lete etter motivasjonen hvis den ikke er der, eller om vi er mer tjent med å gjøre det vi har planlagt, på tross av manglende motivasjon, sier hun og legger til:

– Når vi klarer å gjøre det vi har planlagt og som ofte gir avkastning på lengre sikt, så oppstår det spontant nye følelser, helt av seg selv. Ofte når vi fordyper oss faglig i noe vi er interessert i, oppstår det en interesse eller motivasjon til å fordype seg mer i stoffet.

Å bruke tid på å lete etter den riktige motivasjonen er ifølge Stormyren ikke nødvendig. Samtidig finnes det noen enkle teknikker du kan benytte deg av dersom du ønsker å få den riktige følelsen før du skal prestere.

Shirley Stormyren

– Som å pep-snakke med deg selv, se for deg hvor oppslukt du kommer til å bli av oppgaven, se for deg bilder av det du ønsker å oppnå, minne deg om målet ditt og alt du har klart tidligere.

En annen utfordring mange støter på under hjemmeeksamen, er følelsen av å stå bom fast. En potensiell utfordring ved dette er at man skyver fokuset vekk fra selve oppgaven til spørsmålet om hvorfor man ikke kommer videre. Stormyrens beste råd om du skal havne i en slik situasjon, er å stå i det og lirke seg langsomt videre.

– Ta en liten pause, gjør noe annet i oppgaven og kom tilbake til det igjen. Og husk at det er helt normalt å stå fast av og til, og det betyr ikke at det går dårlig.

Unngå sukker og energidrikk

For at hjernen og kroppen skal fungere på sitt beste i mange dager i strekk, er det også viktig å tenke på hva som kommer inn matveien. Mange tyr til den klassiske «tentamenspakken» vi alle husker fra grunnskolen, med energidrikker, sjokolade, godteri og skoleboller, når de skal prestere på eksamen, men ifølge Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for meieriprodukter, er dette noe du burde unngå.

– Brus, energidrikker, sjokolade og godteri inneholder mye sukker som gir rask blodsukkerstigning, men også raskt blodsukkerfall, som kan føre til at man heller blir trøtt og slapp og kan miste konsentrasjonen. Ikke bidrar det med noen næringsstoffer du trenger påfyll av hver dag, heller, sier hun og legger til:

– Det man heller bør velge, er det som anbefales i helsemyndighetenes kostråd, som rikelig med frukt, bær og grønnsaker og litt usaltede nøtter. Et tips kan være å kutte opp grønnsaker og frukt i ferdig snacksporsjoner for lettere tilgjengelighet under eksamen.

Middag under eksamenstresset

Ifølge Arnesen er det også viktig å drikke mye vann for å holde konsentrasjonen oppe i tillegg til nok søvn. Videre bør du begynne dagen med grovt brød og kornprodukter, mens du til middag bør velge råvarer som base. Av sunne råvarer det kan være lurt å fokusere på, trekker hun blant annet frem bønner, linser, kikerter, meieriprodukter og egg. Om du ikke skulle ha tid til å middag, er ikke dette krise.

– I spesielle perioder og under en hjemmeeksamen er det helt greit å ty til litt enklere løsninger og ferdigmat, sier hun.

Terese Glemminge Arnesen

– Har du noen forslag til sunne, enkle og raske middager man kan tilberede i en stressende eksamenshverdag?

– Lomper eller wraps fylt med ost, skinke, egg, grønnsaker og salatblader. Dette kan varieres med det du har i kjøleskapet, men fyll opp med mye grønt for å sikre at du får i deg variert med vitaminer og mineraler, sier hun.

– Har du vaffeljern tilgjengelig? Lag en grov vaffelrøre og ha den stående i kjøleskapet. Grove vafler er supert alternativ til brød og gir litt hverdagsluksus, samtidig som det er sunt og godt. Fyll med vanlig pålegg som salat, ost og skinke eller det du liker best.

Arnesen understreker også at det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken.

– Laks gir deg D-vitaminer og sunne langkjedede omega-3-fettsyrer. Stek gjerne en form med laks til middag – og bruk kald laks i salat eller wrap til restelunsj dagen etter. Hvit fisk er også lurt å inkludere, da dette sammen med meieriprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet.

Flere studenter får nå tilgang på campus: –⁠ Vi har vært avhengige av dette utstyret for å kunne fullføre

Powered by Labrador CMS