Henger etter: Studiedirektør ved UiO Hanna Ekeli har ikke mye å skryte av når det gjelder digitaliseringen av kompendier ved UiO. Ved UiB fikk de en digital løsning på plass i 2015, ved NTNU i 2016. Også Oslomet har nå gått over til digitalt format.

UiO vet ikke når de kan tilby digitale kompendier

Universitetet i Oslo fortsetter inntil videre å printe kompendier til studentene, men lover at også de skal gå over til digitalt format etter hvert.

Publisert Sist oppdatert

Man snakker ikke om 2024 her, altså. Vi jobber med det nå

Hanna Ekeli, studiedirektør ved UiO

Stadig flere studenter slipper å kjøpe papir-kompendier, da lærestedene nå tilbyr dette i digitalt format. Dette gjelder blant annet ved Oslomet, Høyskolen Kristiania, NMBU, NTNU, UiB og UiS, for å nevne noen. Men ved Norges eldste universitet har de ikke klart å gi slipp på gamle rutiner.

I 2020 ble det produsert 15.564 papir-kompendier ved universitetet. Det står i sterk kontrast til for eksempel Universitetet i Bergen: Der innførte de digitale kompendier tilbake i 2015.

— Vi er på vei mot digitale kompendier, men det er flere ting som tar litt tid, sier studiedirektør ved UiO Hanna Ekeli.

Hun kan ikke gi noe tidspunkt for når dagens papir-tekster kan hentes digitalt.

— Men man snakker ikke om 2024 her, altså. Vi jobber med det nå.

— Hva er det som tar så lang tid? Universitetet i Bergen hadde en ordning på plass for seks år siden?

— Det er krevende å få på plass en løsning som både ivaretar rettigheter, vederlag og en god teknisk løsning. Vi har blant annet vurdert UiBs løsning, men fant ut at det ikke passet for oss, sier Ekeli.

Digitale dager

Våren 2020 ble imidlertid kompendier i flere emner ved UiO tilbudt digitalt, på grunn av pandemien og den påfølgende nedstengingen.

— Dere har klart å legge ut ting digitalt tidligere. Det ble jo gjort for et år siden?

— Noen enheter har nok tilgjengeliggjort litteratur digitalt under pandemien, men vi kan ikke basere oss på unntaksløsninger fremover. Utfordringen så langt har vært at vi må være helt sikre på at alt går riktig for seg med tanke på rettigheter. Det er vanskelig for meg å kommentere hva som har skjedd i enkeltemner.

Problemer med rettigheter

Det er rettigheter som utgjør den sentrale floken UiO ikke har klart å løse i kompendium-digitaliseringen. Alle studenter betaler Kopinor-avgift på rundt 200 kroner i semesteret. Dette går til å dekke bruk av opphavsrettslig materiale, slik som vitenskapelige artikler eller bokutdrag du som student leser gjennom semesteret.

— Utfordringen er å dele tekstene med studentene. Vi kan ikke bare legge det åpent ut, med tanke på rettigheter. I noen kompendier er det også materiale som går utover det som ligger i Kopinor-avtalen, og dette må da betales ekstra for, sier studiedirektøren.

Første steg på veien mot digitalisering er likevel tatt.

— Nå har vi innført Leganto som pensumliste-system, og dette nærmer seg ferdigstillelse. Via Leganto får studentene tilgang til alt pensummateriale som finnes digitalt hos Universitetsbiblioteket. Leganto gir oss en mulighet for å få digitalisert resten av kompendiene, sier Ekeli.

Ingen konkurranse

Når Universitas igjen spør om hvordan det kan ha seg at andre læresteder har fått til løsninger på rettighets-problemet, i motsetning til UiO, svarer Ekeli at de har vært frempå andre steder.

— Man skal ikke gjøre digitaliseringen til en konkurranse, men vi har vært tidligere ute på andre ting, for eksempel digital eksamen. Nå jobber vi med digitale kompendier, et arbeid som for øvrig også har blitt forsinket på grunn av pandemien.

Avslutningsvis påpeker hun at noen også vil ha kompendier på papir:

— Det er også noen som ønsker kompendier på papir. I så fall er det av klimahensyn ikke så bra om de står og printer ut tekster på lesesalen hele dagen. Dette er også noe man må finne ut av, sier Ekeli.

Les også: UiO ble utsatt for datanangrep:–⁠ Det digitale trus­sel­bildet er økende

Powered by Labrador CMS