DRÅPE I HAVET: Det har blitt bevilget penger til 983 nye studentboliger på landsbasis i år, men bare 167 av disse tilfaller SiO. ARKIVFOTO: Brian Olguin

– En god dråpe i havet

Kunnskapsdepartementet bygger tusen nye student- boliger i 2010. – Ikke nok, sier Mari Berdal Djupvik.

Publisert Sist oppdatert

*Tildeling av studentboliger 2010:*

  • Studentskipnaden i Oslo: 167
  • Oslo- og Akershushøgskolenes studentskipnad: 115
  • Bergen: 100
  • Agder: 100
  • Trondheim: 96
  • Stavanger: 50
  • Kilde: Kunnskapsdepartementet

– Vi har anslått at det er mangel på 4000 studentboliger i Oslo alene. De nye 282 er bare en god dråpe i havet i forhold til det virkelige behovet, sier Mari Berdal Djupvik, leder i Velferdstinget (VT).

Kunnskapsdepartementet (KD) har nå fordelt midlene som skal gå til bygging av studentboliger det kommende året. Totalt blir det bevilget penger tilsvarende 983 hybler. Andelen som tilfaller Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har gått ned fra 209 boliger i fjor, til 167 i år.

Færre boliger

– Vi er fornøyd med at det bygges nesten like mye som i fjor. Men det bygges ikke nok. Det er fremdeles en stor mangel i Oslo og Akershus, sier John Hvidnes, leder i Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS).

OAS søkte om flere hundre studentboliger, men fikk bare tilskudd til å bygge 115 boliger. SiO fikk på sin side tildelt hele 42 færre boliger enn fjoråret. Likevel er styreleder i SiO Fredrik Refsnes fornøyd.

– Det er godt å se at man har tatt stilling til at det kommer flere internasjonale studenter og at det private boligmarkedet har blitt tøffere, sier Refnes.

SiO og OAS ønsker å samarbeide om bygging av studentboliger i fremtiden, og har som kjent søkt KD om sammenslåing av de to organisasjonene.

– Overraskende tildeling

Tildelingen i resten av landet var lite populær.

– Vi synes det er trist. Vi ble veldig overrasket over tildelingen. Vi søkte jo om 396 og fikk 96. Som kunnskapsby som satser veldig på studentene, synes jeg det er trist å få slike signaler fra KD. Vi har en dekningsgrad som er fem prosent lavere enn SiO, sier leder av Velferdstinget i Trondheim, Thea Indahl Mæhlum.

Leder ved Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB) Synnøve Mjeldheim Skaar, er også skuffet. Med 25 000 studenter og en dekningsgrad på 13 prosent er Bergen den byen med nest lavest dekningsgrad på studentboliger i Norge.

– 100 hybelenheter er ikke nok for å bedre boligsituasjonen for Bergensstudentene. Vekst i antallet studenter må bety en betydelig økning i antallet studentboliger, ellers vil boligsituasjonen for studenter i Bergen bli kritisk i årene som kommer, sier Skaar i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS