Revidert nasjonalbudsjett:
– Urovekkende
Regjeringen snur ikke og innfører skolepenger for utenlandsstudenter. Dette får studentene i revidert nasjonalbudsjett.
– Samtlige innspill til regjeringen har frarådet innføringen. Det er urovekkende at våre fremste folkevalgte velger å se bort fra velgernes tilbakemeldinger, egne løfter og egen politikk, sier leder av NSO, Maika Marie Godal Dam i en pressemelding.
I dag la regjeringen frem sitt reviderte nasjonalbudsjett. Med det får Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) muligheten til å justere for en økende prisvekst. Det hentes 56 milliarder fra oljefondet, i motsetningen til statsbudsjettet som ble lagt frem før jul.
Da var anslo man en prisvekst på 2,8 prosent for 2023. Statistisk sentralbyrå forutsetter nå en prisvekst på 4,9 prosent.
Revidert nasjonalbudsjett var siste redning for den massive motstanden mot innføring av skolepenger for studenter fra områder utenfor EU/EØS og Sveits, men ble ikke som ønsket for NSO.
Frir til SV
Gratis høyere utdanning for alle i Norge, også kalt gratisprinsippet, har blitt forsøkt endret før, blant annet fra høyresiden. Da regjeringen foreslo skrotingen, brøt de med et egen politikk fra regjeringsplattformen.
Innføringen av skolpenger har allerede endret søkertallene, skrev Universitas torsdag. Et studieår på for eksempel Arkitektur- og designhøgskolen vil koste opp mot 363.550 norske kroner.
– At enmannsshowet til Borten Moe får overkjøre gratisprinsippet, Arbeiderpartiets egen politikk og tradisjon for å kjempe for like muligheter viser intet annet enn Ap sin manglende slagkraft. Det er på høy tid at partiet retter seg opp i ryggen og tar kampen, sier Godal Dam.
Budsjettparneren Sosialistisk Venstreparti (SV) har er imot forslaget. Nå håper Godal Dam og NSO tar studentenes kamp i forhandlingene fremover.
Billigere tannlege
I budsjettforliket før jul var det enighet om å utvide tannlegetilbudet for unge opp til 26 år med 50 prosent i egenandel.
Det lot derimot ikke gjennomføre grunnet regelverket for statsstøtte, ifølge regjeringen.
Derfor foreslår regjeringen billigere tannlege for unge i alderen 21 til 24 år. Da vil aldersgruppen kun betale 25 prosent i egenandel etter en visitt i tannlegestolen.
– Vi er i gang med å styrke den offentlige tannhelsetjenesten. For mange unge voksne er økonomi en viktig grunn til at de ikke oppsøker tannlege. Det bidrar til sosial ulikhet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.
Nesten en milliard mer til sektoren
Statlige universiteter og høyskoler får 937 millioner kroner, mens private får til sammen 47 millioner kroner.
Det lå an til store kutt for universitets- og høyskolesektoren med det foreslåtte budsjettet. Nå kompenseres det for prisstigningen og inflasjonen regjeringen ikke la til grunn.
— Det har vært spenning knyttet til hvor store beløp det er snakk om. Nå får vi tilført nesten en milliarder kroner ekstra til sektoren, og det er jeg glad for. Det har vært viktig å legge gode og trygge rammer som sikrer høy aktivitet i tiden fremover, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Khrono.