Nyoppusset: I 2011 fikk Westerdals hus på Vulkan en real oppussing på innsiden. Nå ligger eierne av privatskolen, Peder og Nicolai Løvenskiold, muligens tynt an etter avsløringer om det som ligner på økonomisk snusk i Dagens Næringsliv. Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Westerdals under lupen

Kontrollkomiteen på Stortinget vil rydde opp i Westerdals-rotet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 19. januar besluttet Stortingets kontrollkomité å åpne sak i spørsmålet om Kunnskapsdepartementets kontroll med privatskoler, med stemmene fra SV og Ap. Det skriver Dagens Næringsliv.

Beslutningen kommer etter at skandaleoppslagene har tårnet seg farlig høyt for den privateide høyskolen Westerdals, og høyskoleeierne Peder og Nicolai Løvenskiold. Nå er også departementet i trøbbel.På møtet i kontrollkomiteen om to uker skal det bli diskutert om det blir høring.

– Målet er å komme til bunns i alle problemstillinger rundt saken. Det opplever vi at vi ikke har selv om vi har hatt lang korrespondanse med departementet, sier Jette F. Christensen (Ap) i kontrollkomiteen til DN.

Skandale på skandale

Westerdalssaken raste i høst etter at 105 millioner kroner hadde forsvunnet ut av Westerdals, NISS og NITH. Dette på tross av at det er utbytteforbud for utdanningsinstitusjoner som mottar statsstøtte. Etter en salig storm av medieoppslag ble alle pengene betalt tilbake til Westerdals.

Men så blåste saken opp på nytt da det ble kjent at Westerdal hadde fått utbetalt 35 millioner offentlige kroner som de ikke hadde rett på.

I åtte år drev nemlig Westerdals en film- og tv-linje uten godkjente læreplaner. Det betyr at skolen ikke har rett på statsstøtte. Likevel har Westerdals altså fått utbetalt 35 millioner offentlige kroner for studenter ved denne linjen mellom 2002 og 2010, ifølge DNs beregninger.

Feilrapportering

Hvordan kunne dette skje?

Jo, Westerdals rapportert film- og tv-studentene under skolens tekstforfatterlinje, som har godkjente læreplaner. Smart?

Det vil vise seg. Kunnskapsdepartementet gransker nå millionutbetalingene til høyskolen.

– I Dagens Næringsliv er det antydet at Westerdals i en årrekke har mottatt statstilskudd for et tilbud skolen ikke har godkjennelse for. Det er viktig for oss å få alle fakta på bordet i denne saken, og derfor har vi bedt om utfyllende informasjon fra skolen, uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN.

Ifølge e-poster DN har fått tak i har Privatskolens eierselskap Anthon B Nilsen to ganger feilinformert Kunnskapsdepartementet om film- og tvstudiet i 2011, og hevdet at denne lå under tekstforfatterlinjen.

Nå erkjenner skolen at film og tv-linjen var en egen, selvstendig studieretning.

Saftig straff?

Dersom det skulle vise seg å være begått bedrageri kan de ansvarlige vente seg saftige straffer. Ifølge DN ble to skoleledere i 2009 dømt i Borgarting lagmannsrett for grovt bedrageri overfor Kunnskapsdepartementet, etter å ha jukset med elevtallene ved den private videregående skolen Minerva mellom 2000 og 2002.

Skolelederne ble dømt for å ha innrapportert elever på linjer skolen ikke var godkjent for. Straffen for å ha svindlet staten for over 13 millioner kroner ble to års fengsel, i tillegg til at de måtte betale tre millioner kroner i erstatning til staten.

torgeigm@universitas.no

Powered by Labrador CMS