Holdes tilbake av kjærligheten

Det er ikke penger som hindrer studenter fra å ta studieopphold i utlandet, det er kjæreste og familie. I tillegg trives studentene ganske enkelt i Norge.

Publisert

– Vi får 56 kroner om dagen som skal dekke alt annet enn kost og losji. Da har man ikke råd til å kjøpe pensumbøker.

Veronica Orderud, innsatt.

*Utveksling:*

  • Statens Lånekasse sine foreløpige tall for 2009/2010 viser at det er nesten 700 flere studenter som tar hele eller deler av utdannelsen sin i utlandet dette studieåret.
  • Dette er en økning på 3,6 prosent fra forrige studieår.
  • Blant studenter som tar hele graden i utlandet, topper Storbritannia, Danmark og Australia listen.
  • USA har flest norske delgradsstudenter.
  • Kilde: Senter for internasjonalisering av høyere utdanning

Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) gjennomførte i 2009 en nasjonal undersøkelse om studentmobilitet, som tar for seg norske studenters motivasjoner og barrierer for å ta et studieopphold i et annet land. De nesten 6000 studentene på bachelor- og mastergrad som deltok i undersøkelsen, ble bedt om å ta stilling til en rekke påstander om utenlandsstudier.

Norske studenter viser til personlig utvikling og kjennskap til andre land som viktigste motivasjonsfaktorer for å studere andre steder enn i Norge, mens familie, venner og trivsel er de største barrierene for de som ikke har et utenlandsopphold i løpet av studiene.

De som hadde valgt å ikke ta et studieopphold i utlandet ble bedt om å oppgi de viktigste årsakene som lå til grunn for denne avgjørelsen. Rundt halvparten av disse svarte at «hensyn til familie/kjæreste» og «jeg trives godt faglig og sosialt der jeg er nå», var de viktigste grunnene til å bli hjemme. «For dårlig studiefinansiering» var en avgjørende faktor for kun 17 prosent av de som svarte.

Flere funn i undersøkelsen er:

  • Over 90 prosent av studentene som har hatt et studieopphold i utlandet, anbefaler andre studenter å gjøre det samme.
  • Tre av fire sier at de har gjennomført et studieopphold på grunn av personlig utvikling.
  • Å bli kjent med en annen kultur og å lære språk er også viktige motivasjonsfaktorer.
  • Studenter innenfor samfunnsfag, økonomi og humaniora er mest mobile, mens studenter innenfor naturfag/teknologi og lærerutdanning er minst mobile.
Powered by Labrador CMS