-- SMÅLIG: På grunn av rot fra Studieavdelingen må Anja Vatne punge ut med 5.800 kroner.

Student må betale

Geografistudent Anja Vatne må tilbakebetale et utvekslingsstipend på 5.800 kroner etter at Universitetet i Oslo gjorde feil i søkerprosessen.

Publisert Sist oppdatert

– Det føles veldig urettferdig, sier Anja Vatne.

Våren 2005 dro geografistudenten på et utvekslingsopphold til Zürich i Sveits. Før oppholdet fikk hun innvilget et Erasmus-stipend på 10.800 kroner. I kontrakten mellom Universitetet i Oslo (UiO) og Vatne står det at pengene innvilges mot at Vatne bruker pengene på utenlandsoppholdet, ikke mottar andre stipender og at hun skriver en rapport om oppholdet i etterkant av utvekslingen. 13 måneder etter at hun ble tildelt stipendet, mottok Vatne et brev fra UiO. I brevet står det at Vatne ikke har rett på stipend likevel, siden Sveits ikke er med i EU. Dessuten har Vatne mottatt et stipend i Sveits, noe UiO mener bryter med kontrakten mellom UiO og Vatne. UiO krever derfor at hun tilbakebetaler 10.800 kroner så snart det lar seg gjøre.

– I god tro

Vatne har skrevet en klage til Studieavdelingen (STA), hvor det blant annet står at hun hadde dratt til Østerrike dersom hun hadde visst at Sveits ikke var inkludert i Erasmus.

«Jeg har handlet i aktsom, god tro. Ikke på noe tidspunkt ble det antydet at det kunne være problemer eller usikkerhet omkring stipendet», heter det blant annet i klagen.

I sitt svarbrev innrømmer STA at Vatne har fått mangelfull informasjon fra instituttet. STA skriver også i sitt brev at det har vært stadige utskiftninger av staben i perioden Vatne søkte om utveksling. Derfor skal Vatne kun tilbakebetale differansen mellom stipendene, altså 5.800 kroner. Det syns Vatne er smålig.

– Det er fortsatt de som har gjort feilen. Det er deres skyld at jeg fikk to stipender i stedet for ett, jeg søkte kun om Erasmus-stipend. Stipendet jeg fikk fra Sveits var også et Erasmus-stipend, derfor ser jeg ikke helt hvordan jeg kan ha brutt kontrakten. Hvordan kunne jeg vite at jeg ikke skulle hatt det fra Norge, og bare det jeg fikk fra Sveits? De i Sveits sa at det var riktig at jeg skulle ha stipend fra dem, selv om jeg allerede hadde fått penger fra Norge, skriver Vatne i en e-post til Universitas.

– Latterlig

Studieavdelingen (STA) vil ikke kommentere saken overfor Universitas.

– Står dere fortsatt for at dere vil ha tilbake stipendpengene?

– Vi ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, sier seniorkonsulent i STA, Gøril Mellem, som er saksbehandler i Vatnes sak.

– Er det vanlig praksis å kreve slike stipend tilbakebetalt?

– Studentene signerer en kontrakt i henhold til EU-reglement, hvor det står mange regler. Dersom man ikke overholder disse reglene, må man tilbakebetale.

– Men Vatne mener hun har overholdt reglene?

– Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, sier Mellem til Universitas.

Utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset, syns ikke behandlingen av Vatne holder mål.

– Det er latterlig, skandaløst og helt elendig. Slike ordninger avhenger av å være forutsigbare. Hvis en student får innvilget stipend som brukes, er det dårlig å sende et brev i etterkant og si at det er innvilget på feil grunnlag. Det er håpløst, man kan ikke holde studenten ansvarlig for en slik feil, sier Meisingset.

Powered by Labrador CMS